Άρθρα - Σπαρμένα Χωράφια

Άρθρα

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Ειδική Αγωγή και Γεωργία

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση – 1ο Μέρος

Η Ειδική Αγωγή και η σχέση της με την Γεωργική Εκπαίδευση αποτελούν το κύριο αντικείμενο των δύο άρθρων της σειράς που είναι αφιερωμένη σε αυτήν την ιδιαίτερη μορφή αγωγής. Στο πρώτο άρθρο, η προσέγγιση του θέματος γίνεται από την σκοπιά του Ειδικού Δασκάλου – πως και γιατί ασχολήθηκε, τι προσλαμβάνει από την διαδικασία.

>>
Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας - Αζαλέα Ποικιλία 'Hot Shot'

Χειμωνιάτικη Προστασία της Αζαλέας

Η χειμωνιάτικη προστασία της αζαλέας απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα τόσο όσο και η ύπαρξη του μποζονίου. Πακτωλός χρημάτων διατέθηκε για την έρευνα, υπερσύγχρονα μέσα χρησιμοποιήθηκαν, πυραυλικά συστήματα δοκιμάσθηκαν. Μα το αποτέλεσμα δικαίωσε κόπο, προσπάθεια και χρήμα. Το τέλος του εγχειρήματος βρήκε την αζαλέα σοφότερη.

>>
Tomato Fruit Composition - Cutting Green Tomatoes

Τομάτα – Γ. Σύνθεση Καρπού & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Το ολωσδιόλου ανεπίκαιρο για το Βόρειο ημισφαίριο αφιέρωμα στην σύνθεση του καρπού της τομάτας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, ολοκληρώνεται σε αυτό το τρίτο μέρος. Με μεγάλη συγκίνηση και ρίγη ενθουσιασμού (από το κρύο), η συντακτική ομάδα της “Καλλιέργειας” στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους ηρωικά μοχθούντες και κοπιώντες τοματοπαραγωγούς του Νοτίου ημισφαιρίου, που μέσα σε συνθήκες, πολλές φορές, αφόρητης ζέστης στέκονται πάνω στην καλλιέργεια, όταν την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των καταναλωτών τομάτας απολαμβάνει τις θερινές της διακοπές.
Καλό καλοκαίρι.

>>
Quality Characteristics of Tomato Fruit - Red-Ripe Tomatoes - Credits: Αxelmellin

Τομάτα – Β. Σύνθεση Καρπού & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Εντέλει η επιστημονική κοινότητα απεφάνθη: η τομάτα είναι φρούτο. Αυτή η γνωσιακή κατάκτηση έχει ορισμένες συνέπειες. Αφού η τομάτα είναι φρούτο τότε και το φυτό της τομάτας είναι δένδρο. Ο τοματοπαραγωγός ή ο ερασιτέχνης καλλιεργητής φυτεύοντας τομάτες δημιουργεί δάση. Δάση τοματόδενδρων. Τα δάση τοματόδενδρων μπορούν να αποτελέσουν μια ακόμα δυνατότητα για το αστικό πράσινο και την βελτίωση των όρων διαβίωσης των πληθυσμών, ιδιαιτέρως στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις εξωφρενικών διαστάσεων μεγαλουπόλεις.
Μπροστά στην προοπτική των δασών της, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην τομάτα και η σύνθεση του καρπού της αποκτούν μιαν άλλη διάσταση. Ο χωροχρόνος διαστέλλεται τοματοειδώς.
Ή άλλως πως, θα μας πάρουνε με τις τομάτες.

>>
Composition of Tomato Fruit - Two Mature Tomatoes on the Plant

Τομάτα – Α. Σύνθεση Καρπού & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Στις ΗΠΑ η τομάτα ονομάζεται “το πορτοκάλι του φτωχού” (‘the poor man’s orange’) λόγω της χαμηλής τιμής της και των υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης C, όπως και κιτρικού και μηλικού οξέος.
Σε πολλές περιοχές του Νότου θα μπορούσαν να ονομάζουν το πορτοκάλι ως “ντομάτα του φτωχού” εξαιτίας τις, κάποιες φορές, αδικαιολόγητα ή δικαιολογημένα υψηλής τιμής της.
Αλλά είτε στον Νότο είτε στον Βορρά η διατροφική αξία της τομάτας αναγνωρίζεται ως σημαντική. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια γνωρίζει άνθηση και η έρευνα γύρω από τις φαρμακευτικές χρήσεις του καρπού της.
Ξεκινώντας από την σύνθεση του καρπού της τομάτας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θα επιχειρηθεί σε μια σειρά άρθρων η παρουσίαση αυτών των πλευρών της τομάτας, που άλλοι κατατάσσουνε στα φρούτα και άλλοι στα λαχανικά, μα που ωστόσο όλοι συμφωνούν πως λέγεται τομάτα.

Εκτός από ένα μέλος της συντακτικής ομάδας. Αυτό το μέλος πιστεύει, μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πως δέν υπάρχει συμφωνία ούτε για το όνομα. Η διαφωνία του καταγράφεται και ο ίδιος παραδίδεται στα λιοντάρια.

>>
Winter Rose Pruning - Purple Color Floribunda Rose Type

Χειμερινό Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς – Οδηγίες

Το χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου, εκτός από την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Για την πραγματοποίησή του απαιτείται θάρρος και αυταπάρνηση. Κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι υποχρεωμένος ο φιλανθής να φέρει σε πέρας ένα κλαδευτικής υφής έργο που απαιτεί μέγιστη αυτοσυγκέντρωση, γνώση του αντικειμένου και ορισμένες δεξιότητες – κάτι σε κβαντική φυσική.

>>

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Φυτεύοντας ή κάνοντας μιά τρύπα στο νερό; Όπως και να το δεί κανείς, το βέβαιο είναι πως το τεχνητό νησί, το Freedom Cove, που δημιούργησαν η κυρία Catherine King και ο κύριος Wayne Adams στον Καναδά, περιλαμβάνει πάμπολλα φυτά, λαχανόκηπο και τέσσερα θερμοκήπια. Όσο για την τρύπα, ναι και αυτή υπάρχει. Για ψάρεμα από το σαλόνι.

Στην ενότητα Άρθρα, παρουσιάζεται το σύνολο σχεδόν των κειμένων που γράφτηκαν από τους συντελεστές γεωπόνους καθώς και από τους  λοιπούς συνεργάτες του ιστοτόπου ‘Καλλιέργεια’. Η εμφάνιση των άρθρων γίνεται κυρίως – αλλά όχι απόλυτα – με βάση την χρονική στιγμή που αναρτήθηκαν. Για όλα τα άρθρα καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να είναι οργανικά μέλη ενός συνόλου και όχι επιμέρους κομμάτια μιας θολής διαδικτυακής εικόνας. Στην αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη βαραίνει μόνο και αποκλειστικά τους αναγνώστες και με κανέναν τρόπο τους κακώς γράφοντες.

Ορισμένες μικροαλλαγές στον παρόντα χειροποίητο ιστότοπο, επηρεάσαν κάποιες πτυχές του, όπως για παράδειγμα, τα μουσικά αρχεία. Εργαζόμαστε ακαταπαύστως (κάτω από τους κοκοφοίνικες) για την επίλυση των προβλημάτων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο