Αραουκάρια η Ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla)

Η Αραουκάρια η ετερόφυλλη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλωπιστικού δέντρου. Εξαιρετικά δημοφιλές κωνοφόρο, το οποίο  προσαρμόστηκε πλήρως σε αρκετές υποτροπικές περιοχές του πλανήτη, όπου σε κάποιες απο αυτές πλέον αυτοφύεται, έφτασε στο σημείο να κινδυνεύει με εξαφάνιση από τον καταγωγικό του τόπο.

Για το ποιος είναι ο τόπος θα γίνει αναφορά στην συνέχεια του άρθρου.

Για το ποιος είναι ο λόγος, εκτιμούμε ότι δεν θα φτάνανε ούτε 34,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα άρθρα, όσα περίπου τα τετραγωνικά χιλιόμετρα του γενέθλιου τόπου του.

Και στην περίπτωση της Αραουκάριας της ετερόφυλλης, το ανθρώπινο είδος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει, πως έχει όντως εξωγήινη καταγωγή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αραουκάρια η ετερόφυλλη, Φύλλο του Δέντρου - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, Φύλλο του Δέντρου - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, Καταγωγή

Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla)

Αραουκάρια η ετερόφυλλη, το Δέντρο - New Zealand
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, το Δέντρο - New Zealand
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, ο Κώνος του Φυτού - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, ο Κώνος του Φυτού - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, Κορμός & Φλοιός του Δέντρου - © Joseph LaForest, University of Georgia, Bugwood.org
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, ο Κώνος του Φυτού - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler

Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία

Araucaria heterophylla (Salisb.) Franco (syn. Araucaria excelsa) – (Αραουκάρια η ετερόφυλλη)

Κοινή ονομασία

Αραουκάρια, Αροκάρια, Αρωκάρια εξέλσα, Αρωκάρια ετερόφυλλη, Αρωκάρια,  Αροκάρια η ετερόφυλλη

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Αειθαλές

Μορφή: Μεγάλης ανάπτυξης κωνοφόρο, με έναν κορμό και κόμη συμμετρική πυραμιδοειδή-κιονοειδή

Υφή φυλλώματος: Λεπτή

Ύψος: 18-25 m

Διάμετρος: 4-6 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Γρήγορος

 

Σχήματα και χρώματα

Χρώμα φλοιού: Γκριζωπό-καφέ

Φύλλα: Βελονοειδή, γραμμικά

Χρώμα φυλλώματος: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Πράσινο

Σχήμα κόνων: Αρσενικοί, επιμήκεις, πολλοί μαζί / Θηλυκοί, σφαιρικοί-πεπλατυσμένοι

Χρώμα κόνων: Ανοικτό καφετίζον-πράσινο

 

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Κάθε τύπος με αποστράγγιση, όξινης ή ελαφρώς όξινης αντίδρασης

Εδαφικό pH: 5,5-6,5

Πότισμα: Κανονικό

Έκθεση: Ήλιος

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: – 1 °C

 

Χρήσεις

Μόνο, σε φράχτες, σε ανεμοφράχτες, σε εσωτερικούς χώρους

Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla)

Αραουκάρια η ετερόφυλλη, τα Λουλούδια του Δέντρου - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, τα Λουλούδια του Δέντρου - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler

Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla) - Γενικές Παρατηρήσεις

 1. Κάποιοι θεωρούν ότι η επιστημονική γλώσσα είναι στεγνή και αυστηρή, στερούμενη οποιασδήποτε ποιητικότητας. Με αφορμή την διερεύνηση της προέλευσης του ονόματος Araucaria heterophylla, θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτόν τον ισχυρισμό. Ξεκινάμε λοιπόν με την λέξη Araucaria. Η Araucaria, το όνομα του γένους, είναι νεολατινική σύνθετη λέξη, αποτελούμενη από τις ‘Arauco’ και ‘aria’. Η πρώτη έχει λίγο έως πολύ περιπετειώδη καταγωγή: προέρχεται από την λέξη ‘Arauco’ των Μαπούτσε, αυτοχθόνων της σημερινής Χιλής και Αργεντινής, και σημαίνει ‘ασβεστολιθικό νερό’. Την περιοχή στην Χιλή που κατοικούσαν οι Μαπούτσε, οι Ισπανοί άποικοι την αποκάλεσαν Araucania, και οι βοτανολόγοι, μιας και το γένος αριθμεί κάμποσα ενδημικά είδη εκεί, την χρησιμοποίησαν κατάλληλα. Η δεύτερη λέξη, το επίθυμα ‘aria’ έχει λιγότερο περιπετειώδη προέλευση: είναι ιταλικής καταγωγής και αποτελεί μετάθεση της λατινικής ‘āerem’, η οποία προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη ‘ἀήρ’ που σημαίνει ‘αέρας’. Τώρα γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι Araucaria σημαίνει ‘αέρας του ασβεστολιθικού νερού’ ή ‘αεριούχο ασβεστολιθικό νερό’.

… Υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι κάποιοι, οι οποίοι θεωρούν την επιστημονική γλώσσα αυστηρή, στερούμενη οποιασδήποτε ποιητικότητας, ακόμα και αν στην πραγματικότητα το επίθυμα ‘-aria’ σημαίνει μονάχα αυτό που ‘ανήκει στό’ και συνεισφέρει απλώς στην παραγωγή της νεολατινικής λέξης; 

 1. Και αν ακόμα υπάρχουν και επιμένουν, ας μάθουν την προέλευση του heterophylla’, μήπως και αλλάξουν γνώμη: είναι και αυτή σύνθετη λέξη, αποτελούμενη από τις αρχαιοελληνικές ‘έτερον’ και ‘φύλλον’, που σημαίνουν ‘διαφορετικά φύλλα’, περιγράφοντας την ετερομορφία που παρατηρείται ανάμεσα στα νεαρά και ώριμα φύλλα του ίδιου δέντρου.

…Πόσες περισσότερες εικόνες μπορούν να χωρέσουν σε μια μονάχα λέξη;

Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla)

Αραουκάρια η ετερόφυλλη, Ανεπτυγμένο Δέντρο - © Thomas Smiley, Bartlett Tree Experts, Bugwood.org
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, Ανεπτυγμένο Δέντρο - © Thomas Smiley, Bartlett Tree Experts, Bugwood.org
Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla) - Συμπληρωματικά Στοιχεία
 1. Μετά από τα ανωτέρω εξόχως ποιητικά, μπορεί ευθαρσώς να ειπωθεί πως η Αραουκάρια η ετερόφυλλη δεν έχει ουδεμία σχέση με την Λατινοαμερικάνικη ήπειρο. Αντιθέτως κατάγεται από ένα σύμπλεγμα τρών μικρών νησιών, που βρίσκονται κοντά στην Αυστραλία, τα Norfolk, Nepean και Phillip Islands. Και παρόλη την σημαντική διάδοση που έχει γνωρίσει ως καλλωπιστικό φυτό, πρέπει να αναφερθεί πως η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι το είδος αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στον καταγωγικό του τόπο.
 2. Η Αραουκάρια η ετερόφυλλη είναι ένα μεγάλων διαστάσεων εντυπωσιακό αειθαλές κωνοφόρο δέντρο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμα και τα 50 έως 70 m. Είναι εξαιρετικά μακρόβιο, ζει πάνω από 150 χρόνια και το μεγαλύτερο σε ηλικία του είδους του, 170 περίπου χρονών, βρίσκεται στο εθνικό πάρκο του νησιού Νόρφολκ.
 3. Η καλλιέργειά της Αροκάριας είναι εύκολη. Ωστόσο σε σχέση με την ζώνη φύτευσής της, συνιστάται να φυτεύεται σε περιοχές που η θερμοκρασία τον χειμώνα δεν πέφτει κάτω από τους – 1 °C. Βέβαια, ας ληφθεί υπόψιν, πως όταν το δέντρο ενηλικιωθεί, η αντοχή του στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει, φτάνοντας μέχρι και τους – 6,5 °C. Σε σχέση με το έδαφος, αναπτύσσεται σε διάφορους εδαφικούς τύπους αλλά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης και μέτριας γονιμότητας, βαθυά και με άριστο πορώδες εδάφη, τα οποία συγκρατούν την αναγκαία υγρασία, επιτρέποντας όμως και τον επαρκή αερισμό των ριζών. Ως προς το pH, προτιμά τα ελαφρώς όξινα εδάφη, αφού σε αλκαλικό περιβάλλον συχνά παρατηρείται τροφοπενία σιδήρου.
 4. Το πότισμα στα νεαρά δέντρα πρέπει να γίνεται συστηματικά, αλλά και εδώ, όταν τα φυτά ενηλικιωθούν, παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Επίσης, η Αραουκάρια η ετερόφυλλη είναι πολύ αντοχική στους ισχυρούς ανέμους και αρκετά αντοχική στην εδαφική αλατότητα και τα αλατοσταγονίδια.

Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla)

Αραουκάρια η ετερόφυλλη, ο Κώνος - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler
Αραουκάρια η ετερόφυλλη, ο Κώνος - © M. Ritter, W. Mark, J. Reimer and C. Stubler

Αραουκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla) - Χρήση

 1. Η Αραουκάρια η ετερόφυλλη ανήκει στα ελάχιστα κωνοφόρα που μπορούν να επιβιώσουν σε εσωτερικούς χώρους. Σε κάποιες χώρες του Δυτικού κόσμου, χρησιμοποιείται μάλιστα και ως Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
 2. Ως φυτό εξωτερικών χώρων μπορεί να φυτευθεί ατομικά, σε ομάδες ή και για την δημιουργία ανεμοφράχτη. Ωστόσο, ειδικά στις δύο πρώτες περιπτώσεις πρέπει να ληφθούν υπόψιν δύο παράγοντες:
 • Οι διαστάσεις του δέντρου στην ωριμότητα
 • Το γεγονός της παρουσίας εκτεταμένου επιφανειακού ριζικού συστήματος

Έτσι, συστήνεται να πραγματοποιείται η φύτευση της Αροκάριας σε απόσταση τουλάχιστον 10 έως 12 m από οικίες και κτίσματα.

 1. Η Αραουκάρια η ετερόφυλλη, είτε φυτευτεί εξωτερικά είτε εσωτερικά, λατρεύει την τζαζ. Συνεπώς, για λόγους σχετικούς με την απρόσκοπτη ανάπτυξή της, κρίνεται εξαιρετικά επωφελής η έκθεσή της στην μουσική του John Coltrane: John Coltrane, στην σύνθεση του Mongo Santamaria ‘Afro Blue’, για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της μικρή μας Αραουκάριας.
[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο