Αγγελική Πανασέ, το Φυτό, η Φροντίδα & Χρήση του

Αγγελική Πανασέ - Pittosporum Tobira 'Variegatum' - Αγγελική Πανασέ Τα Ποικιλόχρωμα Φύλλα & τα Άνθη του Φυτού
Τα Ποικιλόχρωμα Φύλλα & τα Άνθη της Πανασέ Αγγελικής

Η Αγγελική Πανασέ, από τις παλαιότερες και ιστορικότερες ποικιλίες του είδους Pittosporum tobira, διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική του τοπίου.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ανθεκτικό, ευπροσάρμοστο και πολλαπλά διακοσμητικό φυτό, που αξιοποιείται με κάθε δυνατό κηποτεχνικό τρόπο.

Την περίοδο δε της ανθοφορίας του δεν αιχμαλωτίζει μόνον το βλέμμα αλλά και την όσφρηση, χάρις στο άρωμα που διαχέεται από τα εξόχως εύοσμα λουλούδια του.

Τα φύλλα της Ποικίλης Αγγελικής αποτελούν σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο για το φυτό, όπως και τα ευοσμότατα άνθη της.

Νεότερα και Ώριμα Άνθη της Ποικίλης Αγγελικής
Νεότερα και Ώριμα Άνθη της Ποικίλης Αγγελικής
Τυπωθήτω | Print

Αγγελική Πανασέ - Γενικά Στοιχεία

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Αγγελικής Πανασέ μαζί με ορισμένα συνοπτικά στοιχεία ταυτότητας, δίδονται αμέσως παρακάτω.

Σύντομες Πληροφορίες

Οικογένεια: Pittosporaceae

Γένος: Pittosporum

Βοτανική ονομασία: Pittosporum tobira ‘Variegatum’ (Αγγελική κοινή ή Ποικίλη)

Κοινή ονομασία: Αγγελική Πανασέ, Πιττόσπορο ποικιλόχρωμο

Βραβεία: Award of Garden Merit της Βρετανικής Royal Horticultural Society, το 1993

Χαρακτηριστικά

Η Αγγελική Πανασέ είναι αειθαλής πολυετής θάμνος μέσου ρυθμού ανάπτυξης και μέσου μεγέθους, αλλά με διαστάσεις μικρότερες του τυπικού είδους, όπως μικρότερη είναι και η αντοχή της στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα γκριζωπά – πράσινα φύλλα με τις κρεμ κηλίδες είναι το δυνατό διακοσμητικό – καλλωπιστικό στοιχείο του φυτού. Ομως δεν είναι το μόνο:

 • Έχει ενδιαφέρουσα φυσική φόρμα πεπλατυσμένης σφαίρας
 • Τα λουλούδια της είναι εξίσου αρωματικά με εκείνα της κοινής Αγγελικής
 • Οι καρποί φέρουν σπόρους πορτοκαλί – κόκκινου χρώματος. οι οποίοι έλκουν το βλέμμα.

Η Αγγελική Πανασέ από κηποτεχνικής πλευράς, συγκαταλέγεται στα λεγόμενα φυτά ‘σκελετού’. Τα φυτά σκελετού είναι αυτό που λέει η λέξη: αποτελούν την ραχοκοκκαλιά κάθε κήπου ή δημιουργημένου λόγιου τοπίου, που επάνω τους ‘στηρίζεται’ όλο το πράσινο και μη  οικοδόμημα.

Σε σχέση με το μέγεθος, το ύψος του φυτού κυμαίνεται μεταξύ 2,5 με 3,8 m και η διάμετρός του μεταξύ 3,8 με 5.5 m. Έχει κόμη πυκνή και συμμετρική με μάλλον ακανόνιστο περίγραμμα, είναι μέση υφής, η δε εμφάνισή του είναι εξαιρετικά συμπαγής.

Pittosporum tobira ‘Variegatum’

Αυτή η ποικιλία Αγγελικής είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Ομαδικές φυτεύσεις
 • Ελεύθερης ανάπτυξης φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες
Αγγελική Πανασέ - Pittosporum Tobira 'Variegatum' - Ο Θάμνος στην Αρχή της Βλαστικής Περιόδου
Το Φυτό στην Αρχή της Βλαστικής Περιόδου

Αγγελική Πανασέ - Περιγραφή

Το φυτό αναπτύσσει από την βάση πολλούς και καλά διακλαδισμένους βλαστούς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι νεαροί βλαστοί έχουν χρώμα ασημί – γκριζοπράσινο, ενώ οι ώριμοι ασημένιο γκρί.

Ο φλοιός έχει χρώμα γριζωπό και είναι λείας υφής. Εξαιτίας του τρόπου  ανάπτυξης του φυτού, δεν είναι ορατός, όμως εκείνες τις φορές που διαμορφώνεται με το κλάδεμα σε μικρό δέντρο, η οπτική εντύπωση που δημιουργείται είναι αυτή της αιωρούμενης κόμμης, ακριβώς εξαιτίας του χρώματος του φλοιού.

Τα φύλλα είναι δερματώδη, ελειψοειδούς – αντωοειδούς σχήματος, και χρώματος γκρι – πράσινου με περιφερειακές κρεμ κηλίδες οι οποίες κάποιες φορές συμβαίνει να εκτείνονται σε όλη σχεδόν την επιφάνεια του ελάσματος του φύλλου.  

Τα άνθη, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα της Αγγελικής της κοινής, είναι μικρά, άφθονα, λευκά και ευοσμότατα. Όταν γονιμοποιηθούν, αποκτούν σταδιακά καφεκίτρινο και καφέ χρώμα.

Η άνθιση είναι συνεχής και η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί 60 έως 90 ημέρες, ξεκινά δε τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται κατά τα τέλη Ιουνίου. Η επικονίαση πραγματοποιείται με τα έντομα.

Ο καρπός είναι κάψα πολύσπορη, αρχικά πράσινου και κατόπιν καφετί χρώματος. Όταν ανοίξει εμφανίζονται οι πορτοκαλιοί – κόκκινοι σπόροι του φυτού.

Pittosporum tobira ‘Variegatum’

Νέα Ζωηρού Χρωματισμού Φύλλα Ποικίλης Αγγελικής
Νέα Ζωηρού Χρωματισμού Φύλλα Ποικίλης Αγγελικής

Αγγελική Πανασέ - Περιβάλλον Εγκατάστασης

Η Αγγελική Πανασέ είναι λιγότερο ανθεκτική στο κρύο από το τυπικό είδος. Η αντοχή της στις χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνεται μεταξύ -6 έως -9 °C (20 to 15 °F – USDA hardiness zone 8b ).

Ως προς το έδαφος, δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις αρκεί αυτό να στραγγίζει καλά, ωστόσο ευδοκιμεί στα μέσης σύστασης, γόνιμα, πηλoαμμώδη εδάφη, που συγκρατούν την αναγκαία υγρασία και, φυσικά στραγγίζουν, ενώ ως προς το εδαφικό pH εκείνα που κυμαίνονται μεταξύ 6 και 7.

Σε σχέση με την έκθεση, μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου καλά τόσο στην πλήρη ηλιοφάνεια όσο και στην ημισκιά. Βέβαια, στην ημισκιά τα φύλλα τείνουν να αποκτούν περισσότερο πράσινο χρώμα, για αυτό ίσως είναι προτιμότερο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, να μην φυτεύεται η Αγγελική Πανασέ σε τέτοιες θέσεις.

Pittosporum tobira ‘Variegatum’

Αγγελική Πανασέ - Pittosporum Tobira 'Variegatum' - Θάμνος Νεαρής Ηλικίας την Άνοιξη
Αγγελική Πανασέ Θάμνος Νεαρής Ηλικίας την Άνοιξη

Αγγελική Πανασέ - Φροντίδα

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά για να αποδίδει τα μέγιστα και να είναι υγιής, και η Αγγελική Πανασέ χρειάζεται κάποια φροντίδα, όπως ορθή και έγκαιρη άρδευση και λίπανση, σωστό κλάδεμα όποτε κρίνεται αναγκαίο, και ασφαλώς την δέουσα φυτοπροστασία.

Για όλα αυτά γίνεται λόγος αμέσως πιο κάτω.

Άρδευση

Για την άρδευση του φυτού θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως η και παραπάνω αναφερθείσα μεγάλη αντοχή του φυτού στην ξηρασία, δεν οφείλεται σε αυτήν καθαυτήν την ικανότητα του να αντεπεξέρχεται στην έλλειψη νερού, όσο στην ικανότητά του να βρίσκει νερό.

Συνεπώς, μέχρι να αναπτύξουν τα φυτά της Αγγελικής ικανό ριζικό σύστημα, η κανονική άρδευση τους είναι αναγκαία.

Λίπανση

Η λίπανση πραγματοποιείται από τα μέσα περίπου του Μαρτίου μέχρι και τα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποιείται ένα πλήρες λίπασμα του τύπου 12-12-17 μία φορά κάθε 20 με 30 ημέρες και σε ποσότητα ανάλογη της ηλικίας και των ιδιαίτερων συνθηκών ανάπτυξης των φυτών.

Μια ενδεικτικού χαρακτήρα δοσολογία για φυτά Αγγελικής Πανασέ 5 ετών φυτεμένα στο έδαφος, είναι 50-70 gr ανά μήνα και φυτό. Επίσης, η σε μηνιαία βάση παροχή διαφυλλικά ή με ριζοπότισμα λιπάσματος ιχνοστοιχείων αποβαίνει επωφελής για αυτά.

Κλάδεμα

Η Αγγελική Πανασέ ανέχεται και αντέχει το κλαδέμα. Ωστόσο εάν δεν έχει φυτευθεί ως φυτό φορμαλιστικού τύπου φράχτη, που απαιτεί 2 με 4 κλαδέματα την βλαστική περίοδο για να διατηρήσει το σχήμα, δεν συντρέχει λόγος για μια τέτοια εργασία.

Εξάλλου στους σύγχρονους κήπους, μόνιμη επιδίωξη πρέπει να είναι η φύτευση του κατάλληλου φυτού στην κατάλληλη θέση – δηλαδή εκείνων των φυτών που απαιτούν την λιγότερη δυνατή φροντίδα παρέχοντας το μέγιστο αισθητικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

Και η φροντίδα της Αγγελικής Πανασέ ως προς το κλάδεμα μπορεί άνετα να εξαντλείται σε μιαν ελαφρού τύπου επέμβαση, μόνο για την αφαίρεση του κορυφαίου τμήματος των βλαστών, στους οποίους έχει ξεκινήσει, μετά την ανθοφορία, ο σχηματισμός των καρπών.

Που και αυτή η επέμβαση εάν γίνεται, όπως συνήθως λέγεται και γράφεται για την ενθάρρυνση της ανθοφορίας της επόμενης χρονιάς, δεν είναι κατά κανέναν τρόπο αναγκαία.

Φυτοπροστασία

Γενικά η Αγγελική Πανασέ δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από παράσιτα. Αλλά και εκείνες τις φορές που θα παρουσιασθεί κάποιο εντομολογικό ή μυκητολογικό πρόβλημα, συνήθως είναι περισσότερο αισθητικού χαρακτήρα παρά ζήτημα έμμεσου ή άμεσου κινδύνου για τα – τουλάχιστον – καλά εγκατεστημένα φυτά.

Βέβαια, όπως για όλα σχεδόν τα πράγματα αυτού του μάταιου, κατά πως λεν, κόσμου έτσι και εδώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα η προσβολή των ριζών από νηματώδεις του γένους Meloidogyne ή Belonolaimus και Paratrichodorus μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην νέκρωση ολόκληρου του φυτού, μιας και η αντιμετώπιση τους είναι από δύσκολη έως και αδύνατη.

Αλλά ας μην βάζουμε κατά νου τα χειρότερα. Ας αρκεστούμε εδώ απλώς να σημειώσουμε τις συνήθεις παρασιτικές προσβολές από έντομα όπως οι αφίδες και τα κοκκοειδή καθώς και από τα ακάρεα, όπως οι τετράνυχοι, που αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Οτι ισχύει για τους ζωικούς εχθρούς ισχύει και για τις ασθένειες. Η αλτερνάρια (Alternaria tenuissima) καθώς και η κερκόσπορα (Cercospora pittospori), όταν δεν έχουν τίποτα σοβαρότερο να κάνουν, προσβάλλουν το φυτό. Αλλά και αυτές οι ασθένειες αντιμετωπίζονται ομοίως με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων.

Αγγελική Πανασέ - Χρήση στον Κήπο και στο Τοπίο

Η Αγγελική Πανασέ χρησιμοποιείται στον κήπο και στο τοπίο με διάφορους τρόπους:

 • Για την διαμόρφωση μέσου ύψους φράχτη, είτε κλαδευόμενου είτε ελεύθερης ανάπτυξης.
 • Φυτευόμενη μαζικά στην προτελευταία ή τελευταία σειρά, όπου δημιουργεί ενδιαφέρουσες αντιθέσεις με φυτά που έχουν κόκκινο χρώμα φυλλώματος ή άνθους.
 • Φυτευόμενη μαζικά στην προτελευταία ή τελευταία σειρά, όπου μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία των λεγόμενων ‘λευκών’ η ‘ασημένιων κήπων. Φυτά με παρόμοια απόχρωση φυλλώματος μπορούν να είναι ανθόφυτα (Γεράνι πανασέ), πολυετή ποώδη (Φεστούκα γλαυκή), θάμνοι (Τεύκριο ή Αψιθιά) καθώς και δέντρα (Σφενδάμια ή Κέδρος γλαυκός).
 • Λόγω της ανοικτής απόχρωσης του φυλλώματός της φυτεύεται σε σημεία όπου είναι επιθυμητό να ‘φωτισθούν’.
 • Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης αντοχής της στα αλατοσταγονίδια αλλά και στους ισχυρούς ανέμους, μπορεί να φυτευθεί άφοβα σε παραθαλάσσιες περιοχές.
 • Λόγω της υψηλής αντοχής της στην ξηρασία μπορεί να φυτευθεί σε περιοχές και κήπους όπου το νερό της άρδευσης είναι λιγοστό, κακής ποιότητας ή σπανίζει.
 • Λόγω των ελάχιστων απαιτήσεων που έχει είναι φυτό κατάλληλο για φύτευση σε ιδιωτικούς ή επαγγελματικούς κήπους ελάχιστης φροντίδας.

Όμως σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πως η συνιστώμενη μικρότερη απόσταση φύτευσης από φράχτες και κτίσματα είναι τα 3,5 m.

Παραπομπές

Τις Παραπομπές του άρθρου με τίτλο Αγγελική Πανασέ, το Φυτό, η Φροντίδα & Χρήση του, παρουσιάζει παραπλεύρως ο εκπληκτικός Johnny Winter με το Jumpin Jack Flash.

Ἐν Χορδαῖς καὶ Όργάνῳ

Μεγάλος Διαγωνισμός! Βρείτε την σχέση ανάμεσα στην Αγγελική Πανασέ και τον Johnny Winter και κερδίστε τον Johnny Winter στο ‘Jumpin Jack Flash’!!!

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται ή υπονοούνται δικαιώματα τρίτων (όπως π.χ. των φωτογραφιών ή των οπτικοακουστικών αρχείων – με την εξαίρεση βέβαια όσων ανήκουν στην «Καλλιέργεια»), είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο