Άνθος Ποικιλίας Αβούτιλου (Abutilon pictum) Κίτρινου Χρώματος

Αβούτιλο - Φύτευση του Αβούτιλου και Φροντίδα

Η φύτευση του Αβούτιλου στον κήπο και στην γλάστρα μαζί με την στοιχειώδη φροντίδα του είναι το βασικό θέμα του άρθρου που ακολουθεί.

Η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε κατά την ανάπτυξη του θέματος να μην υπάρξουν ασάφειες και σκοτεινά σημεία.

Αν παρ’ ελπίδα υπάρξουν, παρακαλείται ο αναγνώστης να τα επισημάνει και να τα αναφέρει.

Αν παρ ελπίδα υπάρξει αναγνώστης.

Abutilon hybridum 'Voodoo'

Αβούτιλο – Φύτευση του Αβούτιλου και Φροντίδα

Φύτευση του Αβούτιλου - Ποικιλίες Αβούτιλου - Abutilon hybridum
Ποικιλίες Αβούτιλου Διαφόρων Χρωμάτων: Abutilon x hybridum

Πληροφορίες για την Φύτευση του Αβούτιλου σε Εσωτερικούς Χώρους

Το Αβούτιλο συγκροτεί μια μεγάλη ομάδα φυτικών ειδών, πολλά από τα οποία αξιοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Ως φυτά εσωτερικού χώρου φυτεύονται κυρίως τα είδη και οι ποικιλίες του Αβούτιλου που έλκουν την καταγωγή τους από την Βραζιλία. Χαρακτηριστικό αυτών των ειδών είναι η έλλειψη αντοχής τους σε θερμοκρασίες κάτω από τους 0 0C.

Για αυτά τα είδη η ελάχιστη χαμηλή θερμοκρασία για την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους κυμαίνεται στους 10 με 12 0C, η οποία τους δίνει την δυνατότητα να ξεπεράσουν την περίοδο του χειμώνα χωρίς προβλήματα. Εάν μάλιστα η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 15 0C μπορούν να παρουσιάζουν ανθοφορία καθ όλην την διάρκεια του έτους.

Αβούτιλο – Φύτευση του Αβούτιλου και Φροντίδα

Φύτευση του Αβούτιλου - Ποικιλία Αβούτιλου Abutilon hybridum 'Savitzii'
Ποικιλία Πανασέ Αβούτιλου: Abutilon hybridum 'Savitzii'

Πληροφορίες για την Φύτευση του Αβούτιλου στον Κήπο

Μια άλλη μεγάλη ομάδα ειδών και ποικιλιών Αβούτιλου μπορεί να φυτευθεί στον κήπο και γενικότερα σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές στις οποίες οι χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι.

Πρόκειται για φυτά που κατάγονται κυρίως από την Χιλή καθώς και για φυτά που είναι αποτέλεσμα υβριδισμού και που αντέχουν χαμηλές θερμοκρασίες έως τους -7 0C χωρίς να πάθουν ζημιές πέρα από την πτώση των φύλλων τους.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα είδη Αβούτιλου με την βοτανική ονομασία Abutilon pictum (συν. Abutilon striatum) και Abutilon × hybridum καθώς και οι πολυάριθμες ποικιλίες τους.

Πέρα από την αντοχή τους, έχουν εξαιρετικής ομορφιάς λουλούδια με χρώματα λευκά, ροζ, κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα, μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν ποικιλόχρωμα φύλλα ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας όπως τα περίφημα Abutilon × milleri ‘Thompsonii’ και Abutilon × milleri ‘Variegatum’.

Αβούτιλο – Φύτευση του Αβούτιλου και Φροντίδα

Φύτευση του Αβούτιλου - Ποικιλία Αβούτιλου Abutilon hybridum 'Kathy Bells'
Ποικιλία Αβούτιλου Abutilon hybridum 'Kathy Bells'
Φύτευση του Αβούτιλου - Ποικιλίες Αβούτιλου Abutilon pictum Πορτοκαλί
Ποικιλία Αβούτιλου Abutilon pictum Πορτοκαλί

Φύτευση και Φροντίδα του Αβούτιλου σε Εσωτερικούς Χώρους

Η φύτευση του Αβούτιλου σε γλάστρες και η τοποθέτησή του σε εσωτερικούς χώρους είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Οι γλάστρες πρέπει να έχουν τρύπες στον πάτο καθώς και μία στρώση ελαφρόπετρας ή χαλικιού περίπου 3 cm ώστε να στραγγίζει το πλεονάζον νερό.

Το εδαφικό υπόστρωμα πρέπει να είναι διαπερατό και γόνιμο. Γιαυτόν τον σκοπό χρησιμοποιείται ένα καλό εδαφικό μίγμα αποτελούμενο από περλίτη, κομπόστ και καλής ποιότητας συσκευασμένο χώμα για γλάστρες με βάση την τύρφη, σε αναλογία 1: 1: 1.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της φύτευσης του Αβούτιλου αλλά και μετά συνιστάται το πότισμα του φυτού με άφθονο νερό.

Αφού ολοκληρωθεί η φύτευση του Αβούτιλου, η γλάστρα μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρο ο οποίος πρέπει να είναι φωτεινός και με ελάχιστη θερμοκρασία 10 έως 12 0C. Καλό είναι να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φώς, ιδίως το μεσημέρι.

Σε σχέση με το πότισμα, την μεν βλαστική περίοδο πραγματοποιείται κάθε φορά που η επιφάνεια του εδαφικού μίγματος δείχνει στεγνή, τον δε χειμώνα τα ποτίσματα περιορίζονται σε ένα περίπου τον μήνα, ενώ συνιστάται μια φορά ανά 7 έως 10 ημέρες και το ψέκασμα των φύλλων του Αβούτιλου με νερό.

Τέλος για την λίπανση του Αβούτιλου, προτείνεται η εφαρμογή υγρού πλήρους λιπάσματος του τύπου 20-20-20, μια φορά την εβδομάδα σε δόση ενός κουταλιού του γλυκού διαλυμένο σε 3 έως 4 lt νερό. Η λίπανση του Αβούτιλου ξεκινά την άνοιξη και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές με μέσα του φθινοπώρου για να σταματήσει εντελώς την περίοδο του χειμώνα.

Αβούτιλο – Φύτευση του Αβούτιλου και Φροντίδα

Φύτευση του Αβούτιλου - Ποικιλίες Αβούτιλου Abutilon pictum Κόκκινο
Ποικιλία Αβούτιλου Abutilon pictum Κόκκινο
Φύτευση του Αβούτιλου - Ποικιλίες Αβούτιλου Abutilon pictum Κίτρινο
Ποικιλία Αβούτιλου Abutilon pictum Κίτρινο
Φύτευση και Φροντίδα του Αβούτιλου στον Κήπο

Σε γενικές γραμμές, ό,τι ειπώθηκε για την φύτευση του Αβούτιλου στις γλάστρες ισχύει και για την φύτευση στον κήπο. Το έδαφος στο οποίο θα φυτευθεί πρέπει να είναι γόνιμο, μέσης σύστασης και με πάρα πολύ καλή αποστράγγιση.

Το πότισμα πρέπει να γίνεται όπως και για τα φυτά της γλάστρας, ενώ το ίδιο ισχύει και για την λίπανση του Αβούτιλου, η οποία πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο και συχνότητα.

Μια μικρή διαφοροποίηση υπάρχει με την επιλογή της θέσης στην οποία θα γίνει η φύτευση του Αβούτιλου σε σχέση με την έκθεση στον ήλιο. Πράγματι, το Αβούτιλο στον κήπο μπορεί να φυτευθεί και σε θέσεις πλήρους έκθεσης στον ήλιο εκτός από τις ημισκιερές. Μάλιστα συνιστάται, όσο πιο βόρεια και σχετικά ψυχρή είναι η περιοχή στην οποία πρόκειται να φυτευθεί, τόσο περισσότερο να επιδιώκεται η απευθείας έκθεση του φυτού στο ηλιακό φώς.

Σε σχέση με την φύτευση του Αβούτιλου η διαδικασία ξεκινά με το άνοιγμα λάκκου βάθους και διαμέτρου δύο φορές το αντίστοιχο μέγεθος της γλάστρας. Έπειτα ο λάκκος αφήνεται ανοικτός για μερικές ημέρες προκειμένου να ‘απολυμανθεί’ το χώμα.

Κατόπιν προστίθεται και αναμιγνύεται στο υπάρχον χώμα, περλίτης, κομπόστ και καλής ποιότητας τύρφη, σε αναλογία 1: 1: 1: 1. Ύστερα πραγματοποιείται η φύτευση του Αβούτιλου, φροντίζοντας ώστε η άνω επιφάνεια του ριζικού συστήματος του φυτού να τοποθετηθεί στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και τέλος ακολουθεί άφθονο πότισμα.

 

Και μετά το πότισμα τι;
Τίποτα άλλο πέρα από μια υπέροχη μέρα: Ο Lou Reed στο ‘Perfect Day’.

[printfriendly]

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο