Τριανταφυλλιά Aloha (Αναρριχώμενα Υβρίδια Τσαγιού)

Τριανταφυλλιά Aloha με Ορθάνοικτο Άνθος
Τριανταφυλλιά Aloha με Ορθάνοικτο Άνθος

Η τριανταφυλλιά Aloha ανήκει στα αναρριχώμενα υβρίδια τσαγιού και κατατάσσεται στις Σύγχρονες Ποικιλίες.

Αποτελεί μιαν ακόμα ιστορική ποικιλία τριανταφυλλιάς, όχι μόνο για το ότι κυκλοφόρησε το 1949 αλλά και γιατί δημιουργός της ήταν ο εξαιρετικός κύριος Ευγένιος Μπέρνερ (Eugene Boerner), ο επονομαζόμενος και Πάπας των Πολύανθων τριανταφυλλιών (Papa Floribunda).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ανθισμένη Τριανταφυλλιά Aloha σε Συνθήκες Ημισκιάς
Ανθισμένη Τριανταφυλλιά Aloha σε Συνθήκες Ημισκιάς

Τριανταφυλλιά Aloha - Γενικά Στοιχεία

Βοτανική ονομασία: Rosa ‘Aloha’

Κοινή ονομασία: Τριανταφυλλιά Aloha, Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha

Δημιουργός: Eugene Boerner – Ηνωμένες Πολιτείες, 1949

Βραβεία: Award of Garden Merit της Royal Horticultural Society, 2002

Η υβριδική αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης της ποικιλίας Mercedes Gallart με την ποικιλία New Dawn.

Η Mercedes Gallart ανήκει στα υβριδία τσαγιού και έχει έντονα ροζ τριαντάφυλλα. Η New Dawn είναι πολύφορη αναρριχώμενη ποικιλία επαναλαμβανόμενης άνθησης που δημιουργήθηκε το 1930. Συγκαταλέγεται στις τριανταφυλλιές Hybrid Perpetual ενώ τα τριαντάφυλλά της έχουνε χρώμα ανοικτού ροζ.

Η νέα αναρριχώμενη τριανταφυλλιά Aloha, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και από τις δυο γονεϊκές τριανταφυλλιές, είναι μεγάλης ανάπτυξης εύρωστος, ξυλώδης, φυλλοβόλος πολυετής θάμνος. Το κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο του φυτού, είναι ασφαλώς τα αρωματικά ροζ χρώματος τριαντάφυλλα που εμφανίζονται κατά την επαναλαμβανόμενη και εκτεταμένης διάρκειας ανθοφορία του – ανθοφορία που ξεκινά από τα τέλη Μαίου και ολοκληρώνεται με τα πρώτα κρύα τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Ωστόσο άξιο μνείας είναι και το εξαιρετικά διακοσμητικό δερματώδες φύλλωμα που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα παραγόμενα τριαντάφυλλα.

Ως προς το μέγεθος, το ύψος του φυτού φθάνει τα 2,5 με 4 m ενώ η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 1,5 με 2,5 m – διαστάσεις που αποκτά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 2 έως 5 ετών από την φύτευση του. Ακόμα, είναι όρθιας εμφάνισης τριανταφυλλιά με κόμη πυκνή, η οποία είναι μάλλον συμμετρική με ακανόνιστο περίγραμμα.

Η διάρκεια ζωής της ξεπερνά τα 25 χρόνια.

Τριανταφυλλιά Aloha - Περιγραφή

Η τριανταφυλλιά Aloha είναι θάμνος μέτρια διακλαδισμένος με βλαστούς που φέρουν αγκάθια. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, αποτελούμενα κυρίως από 5 φυλλίδια, στιλπνά, ωοειδή – ελλειψοειδή και οδοντωτά. Το άκρο των φυλλιδίων απολήγει σε αιχμή ενώ το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.

Τα τριαντάφυλλα φέρονται στην άκρη των βλαστών του έτους, συνήθως 3 έως 5 ανά ανθικό στέλεχος. Είναι διπλά, μεγάλου μεγέθους με διάμετρο που φθάνει τα 10 έως 12 cm. Αποτελούνται από 50 έως 60 πέταλα των οποίων το χρώμα είναι μέσης έντασης ροζ – ελαφρώς βαθύτερου τόνου στην κάτω επιφάνεια.

Είναι μέτρια έως πολύ αρωματικά, το δε άρωμά τους αφήνει την αίσθηση του ώριμου μήλου.

Την περίοδο της ανθοφορίας προσελκύει τα ωφέλιμα έντομα ανάμεσα στα οποία και τις πεταλούδες.

Τριανταφυλλιά Aloha - Φύτευση

Η Τριανταφυλλιά Aloha είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο. Το κατώτερο θερμοκρασιακά εύρος αντοχής της κυμαίνεται μεταξύ -23 με -26 °C (USDA Hardiness zone 5b), ενώ οι πλήρως εγκατεστημένες τριανταφυλλιές της ποικιλίας μπορούν να αντεπεξέλθουν ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι τους -29 °C χωρίς να υποστούν ζημία.

Σε σχέση με το έδαφος, η τριανταφυλλιά Aloha – όπως και οι περισσότερες τριανταφυλλιές – συνιστάται να φυτεύεται σε, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία αργιλλώδη εδάφη, τα οποία πρέπει να διαθέτουν επιπλέον και άριστη αποστράγγιση. 

Ως προς το εδαφικό pH το κατάλληλο εύρος είναι αρκετά μεγάλο, κυμαινόμενο μεταξύ 5,6 με 7,8. Ωστόσο ευδοκιμεί σε εδάφη που παρουσιάζουν ελαφρώς όξινη έως ουδέτερη αντίδραση, δηλαδή σε τιμές pH που κυμαίνονται μεταξύ 6 με 7.

Σε σχέση με την έκθεση, μπορεί να φυτευτεί σε θέσεις τόσο προσήλιες όσο και ημισκιερές ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμά της η άψογη ανθοφορία της ακόμα και σε ημέρες συνεχόμενης συννεφιάς.

Επιπροσθέτως πρέπει να σημειωθεί, πως τα τριαντάφυλλά της δεν καταστρέφονται από τις βροχές.

Τριανταφυλλιά Aloha - Φροντίδα

Η φροντίδα του φυτού περιλαμβάνει την Άρδευση, την Λίπανση, το Κλάδεμα και την απαραίτητη Φυτοπροστασία. Για όλα αυτά ο πάντοτε υπομονετικός αναγνώστης της ‘Καλλιέργειας’ θα βρεί απαντήσεις πατώντας τους πάντοτε ηλεκτρονικά δαιμόνιους συνδέσμους:

Το μόνο επιπρόσθετο στοιχείο που θα δοθεί εδώ, είναι πως η αντοχή της στις κλασικές ασθένειες των τριανταφυλλιών είναι αξιοσημείωτα μεγάλη ενώ ως προς τους εχθρούς πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο τα κουνέλια όσο και τα ελάφια – έναντι των οποίων χρειάζεται προστασία.

Τριανταφυλλιά Aloha - Χρήση

Η τριανταφυλλιά Aloha συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην διακόσμηση κήπων και τοπίων, διότι έχει εξαιρετικό άρωμα, επαναλαμβανόμενη ανθοφορία και ακόμα σφρίγος και δύναμη ως φυτό.

Έτσι, θα μπορούσε γενικά να ειπωθεί πως η τριανταφυλλιά Aloha:

 • Καλλιεργείται για το λουλούδι της, το οποίο ως κομμένο άνθος μπορεί να διαρκέσει μέσα στα βάζα από 5 έως 8 περίπου ημέρες
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο φυτευόμενη μόνη της ή σε ομάδες των τριών
 • Χρησιμοποιείται στον κήπο σε συνδυασμό με άλλα φυτά όπως για παράδειγμα με Λεβάντες (Stachys byzantina), Λυχνίδες (Lychnis coronaria) καθώς και Κλιματίδες (Clematis ‘Jackmanii’)
 • Μπορεί να αξιοποιηθεί ως αναρριχώμενο φυτό σε τοίχους, καφασωτά και πέργκολες, με κατάλληλη στήριξη
 • Μπορεί με το κατάλληλο κλάδεμα να διαμορφωθεί σε θάμνο
 • Τέλος, είναι δυνατή η φύτευσή της σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες και σε θέσεις προσήλιες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Αυτή η ποικιλία Τριανταφυλλιάς είναι κατάλληλη για:

 • Ατομική φύτευση
 • Ομαδικές φυτεύσεις
 • Φράχτες
 • Φύτευση σε αστικές περιοχές
 • Φύτευση σε γλάστρες
 • Κομμένο λουλούδι
Τριανταφυλλιά Aloha με Μπουμπούκια και Άνθη
Τριανταφυλλιά Aloha με Μπουμπούκια και Άνθη
Τριανταφυλλιά Aloha σε Πλήρη Άνθιση στον Κήπο
Τριανταφυλλιά Aloha σε Πλήρη Άνθιση στον Κήπο
Ανθισμένη Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha
Ανθισμένη Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Rosa ‘Aloha’: Wikimedia Commons

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΙΝΤΕΟ

Η Αναρριχώμενη Τριανταφυλλιά Aloha, o J. J. Cale και ο Eric Clapton Ανθίζουν Ομού After Midnight

ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu