Μεταλλικά στοιχεία της πατάτας - Πατάτες Κόκκινου και Κίτρινου Χρώματος Φλούδας
Πατάτες Κόκκινου και Κίτρινου Χρώματος Φλούδας

Πατάτα - 4. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας - Μεταλλικά Στοιχεία της Πατάτας

Το τέταρτο μέρος της παραδόξως δημοφιλούς σειράς που αναφέρεται στην σύνθεση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την διατροφική αξία των κονδύλων του Solanum tuberosum, έχει ως θέμα του τα μεταλλικά στοιχεία της πατάτας.

 Ένα θέμα, για το οποίο πρέπει ανοιχτά και με θάρρος να ειπωθεί πως η επιλογή του δεν έγινε τυχαία. Και δεν έγινε τυχαία, διότι η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’ είχε αντιληφθεί εδώ και καιρό, πως η σειρά είχε αποκτήσει έναν χαρακτήρα κάπως ελαφρύ, ο οποίος ήταν παντελώς ανάρμοστος και έξω από τις καταστατικές προθέσεις της.

Περιλαμβάνοντας τα μεταλλικά στοιχεία της πατάτας στην σειρά, είναι γεγονός, πως αυτή αποκτά πλέον το βάρος που της έλειπε. Και με αυτό το βάρος παραδίδεται εντέλει στον αναγνώστη με τα χέρια ψηλά.

Πατάτα – 4. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας

Μεταλλικά στοιχεία της πατάτας - Συγκομιδή Πατάτας από Οικιακό Λαχανόκηπο
Συγκομιδή Πατάτας από Οικιακό Λαχανόκηπο

Τα Μεταλλικά Στοιχεία της Πατάτας

Τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Η παρουσία και απρόσκοπτη λειτουργία τους ως συστατικά ενζύμων, αντιοξειδωτικά και ηλεκτρολύτες από την μιά, αλλά και ως δομικά συστατικά των δοντιών και των οστών από την άλλη, τα καθιστούν πολύτιμα στοιχεία για την διατήρηση της υγείας. Επειδή όμως τα αποθέματά τους αναλώνονται, πρέπει συνεχώς να αναπληρώνονται με την διατροφή.

Η πατάτα αποτελεί μια βασική πηγή πρόσληψης για τα περισσότερα από αυτά. Η κατανάλωση μιας μερίδας πατάτας την ημέρα, προσφέρει το 30-48% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης για τα μακροστοιχεία (εκτός από το ασβέστιο και το νάτριο) και το 6-82% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης για τα ιχνοστοιχεία.

Όμως είναι χαρακτηριστικό, πως τα μεταλλικά στοιχεία της πατάτας βρίσκονται κυρίως στην φλούδα. Συνεπώς, για την πλήρη αξιοποίησή τους, οι πατάτες πρέπει να καταναλώνονται συχνά με την φλούδα.

Πατάτα – 4. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας

Μεταλλικά στοιχεία της πατάτας - Κόνδυλοι Πατάτας μαζί με τις Ρίζες στο Φυτό
Κόνδυλοι Πατάτας μαζί με τις Ρίζες στο Φυτό

Περιεκτικότητα σε Μεταλλικά Στοιχεία της Πατάτας

Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα λαχανικά, από τα μεταλλικά στοιχεία της πατάτας την μεγαλύτερη περιεκτικότητα παρουσιάζει το κάλιο. Το κάλιο, το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την διανομή του νερού στο σώμα, ρυθμίζοντας την οσμωτική πίεση των κυττάρων, ανευρίσκεται σε ποσότητες που κυμαίνονται από 443-564 mg ανά 100 g νωπού βάρους των κονδύλων.

Αυτή η ποσότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες τροφές που έχουν χαρακτηριστεί ως βασικές πηγές πρόσληψης καλίου, όπως είναι τα μπρόκολα, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια.

Από τα υπόλοιπα μακροστοιχεία, η πατάτα περιέχει ασβέστιο 6-18 mg και φώσφορο 30-60 mg ανά 100 g νωπού βάρους.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία της πατάτας, σημαντική παρουσία έχουν το μαγνήσιο (25 mg ανά 100 g νωπού βάρους), ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Πατάτα – 4. Σύνθεση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά & Διατροφική Αξία Πατάτας

Μεταλλικά στοιχεία της πατάτας - Πατάτες Ποικιλίας 'Orla'
Πατάτες Ποικιλίας 'Orla'
Μεταλλικά στοιχεία της πατάτας - Πατάτα Πορφυρού Χρώματος Ποικιλίας 'Shetland Black'
Πατάτα Πορφυρού Χρώματος Ποικιλίας 'Shetland Black'
Μεταλλικά στοιχεία της πατάτας - Πατάτες Ψητές με Δενδρολίβανο
Πατάτες Ψητές με Δενδρολίβανο
Ο Ψευδάργυρος και ο Σίδηρος στην Πατάτα

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την άρτια λειτουργία των γνωστικών δεξιοτήτων του εγκεφάλου. Στην πατάτα ανευρίσκεται σε ποσότητες που κυμαίνονται από 12,5 έως 0,30 mg ανά 100 g νωπού βάρους. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία είναι πως η βιοδιαθεσιμότητα του ψευδάργυρου είναι μεγαλύτερη στις πατάτες σε σχέση και σύγκριση με πολλές άλλες φυτικές τροφές.

Το ίδιο ισχύει και για τον σίδηρο. Ενώ η περιεκτικότητα σε σίδηρο της πατάτας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή (1,3 mg ή 6% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης), η βιοδιαθεσιμότητα αυτού του στοιχείου στις πατάτες υπερβαίνει εκείνη πολλών άλλων λαχανικών πλούσιων σε σίδηρο.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός αφενός της απουσίας ή των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων χηλικών και άλλων παρεμφερούς τύπου χημικών ενώσεων, οι οποίες αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου (π.χ. τανίνες) και αφετέρου στην παρουσία της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C στην πατάτα – για την οποία θα γίνει αναλυτικότερη αναφορά σε ένα κατοπινό αφιέρωμα – βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Και η παρουσία της βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ποικιλίες της πατάτας με κόκκινη φλούδα περιέχουν περισσότερο σίδηρο σε σχέση με τις άλλες.

 

Όπως και το ‘La Grange’ των ZZ Top.

  1. Brown, C. R. (2008). Breeding for phytonutrient enhancement of potato. Am. J.Potato Res., 85:298–307.
  2. Mary Ellen Camire, Stan Kubow & Danielle J. Donnelly (2009): Potatoes and Human Health, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49:10, 823-840
  3. White, P. J. and Broadley, M. R. (2005). Biofortifying crops with essentialmineral elements. Trends Plant Sci., 10:586–593.
  4. Woolfe, J. A. (1987). The Potato in the Human Diet. Cambridge University p. 143–149.
Τοπίο με Λίμνη στην Οροσειρά των Άνδεων
Τοπίο με Λίμνη στην Οροσειρά των Άνδεων

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu