Λούσιεν Φρόιντ, Reflection (Αυτοπροσωπογραφία - 1985)

Λούσιεν Φρόιντ, Reflection (Αυτοπροσωπογραφία - 1985). Λάδι σε Καμβά. Διαστάσεις 51.2 x 56.2 cm
Λούσιεν Φρόιντ, Reflection (Αυτοπροσωπογραφία - 1985). Λάδι σε Καμβά. Διαστάσεις 51.2 x 56.2 cm

Το έργο του Λούσιεν Φρόιντ Reflection (Αυτοπροσωπογραφία – 1985) περιέχει όχι αντανακλάσεις αλλά αντιθέσεις. Σκληρές αντιθέσεις ενός προσώπου γεμάτου σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις, που άφησαν το σκληρό ζωγραφικό αποτύπωμά τους στην πάλλουσα μάσκα του και την σκληρή αλήθεια τους στα μάτια.

Εξήντα τριών χρονών και συστηματικά γυναικάς και μισογύνης, συστηματικά νταής και δαρθής, συστηματικά τζογαδόρος και χαμένος, συστηματικά ανεύθυνος για όλα εκτός από την τέχνη του και έχοντας αναγνωρίσει τα περισσότερα από τα δεκατέσσερα παιδιά του, ζωγράφισε την Αντανάκλαση.

Το Έργο του Λούσιεν Φρόιντ Reflection

Δυνατή σύνθεση πάνω σε γερό σχέδιο και αδρές πινελιές περιοχών φωτός και ημίφωτος – δηλαδή σκοταδιού. Με το πραγματικά δυνατό φως να βγαίνει από το σώμα – ζώο. Και οι μέσοι τόνοι,το βαθύ σκοτάδι, να έρχονται από το πρόσωπο – μάσκα. Περίεργη, εμφατική, πάλλουσα μάσκα που αποτυπώνει τρία στοιχεία με χωμάτινα χρώματα – το πείσμα, την απορία και τον φόβο. Και ένα σκανδαλιάρικο τέταρτο: να πλακώσει στο ξύλο αυτό που αναπαριστά και αυτόν που αναπαριστάνει.

Το Βλέμμα του Λούσιεν Φρόιντ στο Έργο Reflection

Λούσιεν Φρόιντ, Reflection (Αυτοπροσωπογραφία - 1985) - Λεπτομέρεια
Λούσιεν Φρόιντ, Reflection (Αυτοπροσωπογραφία - 1985) - Λεπτομέρεια

Μέσα σε αυτό το συγκλονιστικό ζωγραφικά βλέμμα περικλείεται η πάσχουσα όραση. Το βλέπειν του ανθρώπου που ορά, νοιώθει, διανοείται και εξεγείρεται. Και που ταυτόχρονα γνωρίζει την ματαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα του να βλέπεις, να νοιώθεις, να διανοείσαι και να εξεγείρεσαι.

Είναι το βλέμμα της ψόφιας ζωγραφικής που δεν λέει να ψοφήσει.

Είναι το πτώμα της αναπαραστατικότητας που επιμένει να καταθέτει αλήθειες.

Είναι το ανυπότακτο ένσαρκο πνεύμα.

Είναι και το τέλος του άρθρου.

Reflection (Αυτοπροσωπογραφία), 1985

Λούσιεν Φρόιντ 

  1. Hoban, P., & Merlington, L. (2014). Lucian Freud: Eyes wide open.
  2. Howgate, S., Gayford, M., & Hockney, D. (2012). Lucian Freud: Painting people. New Haven (Conn.: Yale University Press.

• Existentialism and Abstraction: Etchings by Lucian Freud and Brice Marden – The Metropolitan Museum of Art

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu