Η Μαριάννα, οι Πανελλήνιες και η Ατσουμπαλίωση

Συνέντευξη με την Μαριάννα Φωτάρα

Εισαγωγικά

Είναι ευχάριστο να καταστρέφεις τους νέους.

Ένας τρόπος για να το πετύχεις, είναι να είσαι γονιός, μεσήλικας, με πρώιμη αρθρίτιδα και χρόνια δυσκοιλιότητα και να φαντασιώνεσαι πως θέλεις να τους προετοιμάσεις ώστε να μπουν στην άγρια αγορά εργασίας με ευνοϊκότερους όρους από εσένα.

Ένας άλλος τρόπος, είναι η ευμενής επιρροή ενός δυσκοίλιου και με χρόνια αρθρίτιδα, στενού ή ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος που ενσταλλάζει στον νέο και στην νέα την ευγενή ιδέα της ειρηνικής εργασιακής αλληλοσπάραξης.

Ένας ακόμα πιο αποτελεσματικός τρόπος καταστροφής είναι ένα ολοκληρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα που επιστρατεύει την γνώση, την ντύνει στο χακί και την στέλνει στα χαρακώματα μαζί με τους νέους, στον καθημερινό πόλεμο της επιβίωσης.

Με άλλα λόγια (να αγαπιόμαστε), το εκπαιδευτικό σύστημα ζυγίζει, η αγορά αγοράζει και η ανταγωνιστικότητα πουλάει φτηνά, αυτό που θα μπορούσε να είναι και είναι, η ομορφιά της περιπέτειας της γνώσης και της ζωής.

Πανελλήνιες - Η Μαριάννα Ατενίζοντας το Μέλλον
Η Μαριάννα Ατενίζοντας το Μέλλον Έχοντας Αφήσει το Παρελθόν σε Καλά Χέρια

Η Μαριάννα, οι Πανελλήνιες και το Ψητό

Μαριάννα, πρώτα απ’ όλα θέλω να σε ευχαριστήσω, που ενώ κατά κάποιον έστω και ελάχιστο τρόπο, συνέβαλα και συμβάλλω και εγώ στην καταστροφή σου, εσύ εξακολουθείς να μου μιλάς.

Πίστεψέ με, αγωνίστηκα σκληρά για αυτό.

Πίστεψε με το πιστεύω και το εκτιμώ, γιαυτό και θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Επειδή ξέρω πως αγαπάς ιδιαίτερα τις βιολογικές επιστήμες, τι σημαίνει για σένα η λέξη αεροσυνοδός;

Αεροσυνοδός;…Τίποτα το ιδιαίτερο. Αν και τώρα που ρωτάς, να σου πω, δεν θα με χάλαγε. Λατρεύω τα ταξίδια, ειδικότερα, όταν πρόκειται για ταξίδια σε άλλες χώρες! Επομένως, δε θα είχα πρόβλημα να πληρώνομαι κιόλας για να κάνω το όνειρα μου πραγματικότητα, να ταξιδέψω δηλαδή σε όσες περισσότερες χώρες μπορώ. Άσε που και σαν άνθρωπος λατρεύω επίσης την ευγένεια, και οι αεροσυνοδοί φημίζονται για την ευγένειά τους, οπότε δεν θα με χάλαγε να την δείχνω σε συνθήκες εκνευρισμού με άλλα άτομα-επιβάτες ή με συνομιλητές σαν και σένα.

Χαίρομαι όταν μπορώ και βγάζω από τον άλλον τον καλύτερο εαυτό του.

Μοιραζόμαστε την ίδια χαρά.

Πανελλήνιες - Η Μαριάννα στο Λουξεμβούργο
Η Μαριάννα στο Λουξεμβούργο

Η Μαριάννα, οι Πανελλήνιες και Περισσότερο Ψητό

…Δεύτερη ερώτηση: Τι σημαίνει να έχεις περάσει σε μια σχολή αλλά ταυτοχρόνως να μην έχεις περάσει ούτε έξω από την ωραιότατα σχεδιασμένη πόρτα της;

Δυστυχώς, πέρασα την πόρτα της όταν πήγα για να γραφτώ, ώστε να πάρω το πάσο μου. Τη στιγμή όμως που έφτασα ήξερα ότι αυτή η περιοχή δε μου ταιριάζει. Το σιγούρεψα μάλιστα όταν, εκεί που περπατούσα για να πάω στο σταθμό των ΚΤΕΛ και να πάρω το λεωφορείο της επιστροφής, είδα έναν κύριο να κάθεται στο μπαλκόνι του και να χαϊδεύει μια κότα. Όντας λάτρης των βιολογικών επιστημών, αναγνώρισα σε αυτήν την σκηνή κάτι το παράταιρο…Καλή περιοχή η Αμαλιάδα, αλλά όχι για εμένα.

Πανελλήνιες - Η Μαριάννα Τρώγοντας το Πρωινό στην Ιδιωτική Λίμνης της
Η Μαριάννα Τρώγοντας το Πρωινό στην Ιδιωτική Λίμνης της

Η Μαριάννα, οι Πανελλήνιες και το Αναπόφευκτο Ψητό

Ψητό νούμερο τρία: Πιστεύεις πως το εκπαιδευτικό σύστημα, που μέρος του αποτελούν και οι Πανελλήνιες εξετάσεις για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρέχει γνώσεις για την χαρά της γνώσης, προετοιμάζει τις νέες γενιές για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας με καλύτερους όρους, ή πιο απλά αποτελεί ένα ευφυές μέσο και μέρος της γενικότερης επίθεσης των παλαιότερων γενεών στις νεότερες;

Δεν ξέρω αν το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μέσο επίθεσης ή εκδίκησης των μεγάλων προς την νέα γενιά, επειδή εκείνη έχει τα νιάτα. Αυτό που ξέρω – και καλά μάλιστα, μιας και δίνω δεύτερη φορά πανελλήνιες- , είναι το τι σημαίνει εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις αφαιρούν με βάναυσο τρόπο από τον έφηβο το δικαίωμα του να απολαύσει τους τελευταίους βιολογικά μήνες του σαν σχεδόν παιδί. Το θεωρώ παράλογο που το κράτος έμμεσα αναγκάζει τα παιδιά να βιώνουν μια χρονιά γεμάτη εντάσεις, άγχος και για ορισμένα άτομα ακόμα χειρότερα πράγματα. Προκαλεί πλύση εγκεφάλου στους νέους, στους γονείς τους, στους παππούδες τους, στο στενό αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους αν θες, ώστε να νομίσουν ότι η «αποτυχία» στις πανελλήνιες σημαίνει πλήρη καταστροφή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους.

Μα τι κακό έχει η πλήρης καταστροφή;

Άλλη ερώτηση.

Πανελλήνιες - Η Μαριάννα Πίνοντας Μικρές Λιμνούλες Αλκοόλ
Η Μαριάννα Πίνοντας Μικρές Λιμνούλες Αλκοόλ
Η Μαριάννα χωρίς Πανελλήνιες αλλά με το Αναπόφευκτο Ψητό

ΟΚ. Επόμενη ερώτηση πολλαπλών επιλογών: Τι σκέφτεσαι – αν σου μένει χρόνος από το καταναγκαστικό διάβασμα – όταν δεν σκέφτεσαι σχετικά με το ζόρικο παρόν και το λαμπρό μέλλον σου;

Πλέον, το μόνο που σκέφτομαι είναι το καλοκαίρι που έρχεται. Και μάλιστα θέλω να έρθει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ανυπομονώ για τις συναυλίες και τα φεστιβάλ που θα γίνουν και θα πάω, αλλά ανυπομονώ και για τις διακοπές που θα περάσω με την παρέα μου. Υπάρχουν, βέβαια, και οι στιγμές που με πιάνουν τα υπαρξιακά μου. Τις προάλλες, ας πούμε, σκέφτομουν ότι οι κουρτίνες αποτελούν ένα ύπουλο καπιταλιστικό εμπόρευμα και ταυτόχρονα αναρωτιόμουν εάν θα ήμουν ο Αδάμ, αν θα δάγκωνα το μήλο από το προπατορικό αμάρτημα.

Θα το δάγκωνες;

Εάν δεν είχα πονόδοντο, μάλλον ναι.

Πανελλήνιες - Η Μαριάννα Στέλνει Μηνύματα στην Τζοκόντα
Η Μαριάννα Στέλνει Μηνύματα στην Τζοκόντα
Η Μαριάννα χωρίς Πανελλήνιες και χωρίς το Αναπόφευκτο Ψητό

Τότε αναπόφευκτα θα σου θέσω την επόμενη ερώτηση: εάν δεν ήσουν εδώ, στην Ελευσίνα, στον πλανήτη Γη, σε ποιόν πλανήτη θα ‘θελες να μένεις και γιατί;

Αν παραλείψουμε το γεγονός ότι είμαι μονίμως στον κόσμο μου, νομίζω θα διάλεγα τον Κρόνο. Πρώτον, γιατί θα ήθελα να περπατήσω πάνω στους δακτυλίους του, παρ’ όλο που στο δεύτερο κιόλας βήμα θα αιωρούμουν στο σύμπαν μιας κι έχω μια τάση προς την ατσουμπαλίωση. Δεύτερον, στον Κρόνο θα ήμουν ασφαλής αν με τσίμπαγε τσούχτρα, χωρίς να χρειαστεί να κάνω κάτι, επειδή έχει μεγάλα ποσοστά αμμωνίας. Τρίτον…Χα! Αυτή τη φορά, εγώ σου έδωσα την άχρηστη πληροφορία της ημέρας!

Χα! Τελευταία και κρίσιμη ερώτηση: ποιό είναι το αγαπημένο σου χώμα;

Αγαπημένο μου χώμα είναι αυτό που πατώ, είτε είμαι εδώ είτε στον κόσμο μου.

Μαριάννα σε ευχαριστώ για τον χρόνο που μου διέθεσες.

Και γω. Είναι πάντα ευχάριστο να συζητάς με αυτούς που καταστρέφουν τους νέους.

 

  • Ο πεχλιβάνης ή μπεχλιβάνης είναι ο γενναίος άνθρωπος. Αν είναι νέος και αέρας, ακόμα καλύτερα. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ‘Πεχλιβάνης’.

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu