Τα Γιγαντιαία Φύλλα της Victoria Amazonica

Δημιουργώντας με τα

Φυτά

Τα Φυτά στην Τέχνη και η Τέχνη στην Χρήση των Φυτών

Τα φυτά διαδραμάτισαν πάντοτε έναν σημαντικότατο ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία. Πέρα όμως από την περίπου αυτονόητη συμβολή τους στην διατροφή ανθρώπων και ζώων, συνέβαλαν και συμβάλουν και στην παραγωγή πρακτικών όπως και καλλιτεχνικών έργων. Η χρήση τους διαχρονικά στον κήπο και στην αρχιτεκτονική του τοπίου για την παραγωγή αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος, αποτελούν και το αντικείμενο αυτής της ενότητας του ιστοτόπου. Αλλά όχι μόνο. Με αφορμή, συσχέτιση ή αφετηρία τα φυτά και συνακόλουθα την δημιουργία έργων τέχνης κάθε λογιών και είδους εμπνεομένων από αυτά, εξετάζεται επίσης εδώ και αυτή η συμβολή τους στο πολιτιστικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι – κάποιες φορές ομολογουμένως ελαστικά και διασταλτικά. Από τους κήπους της κλασικής αρχαιότητας μέχρι τον “Επίμονο κηπουρό”, και από τα έργα του Roberto Burle Marx μέχρι τον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχωφ δεν υπάρχει, κατά βάθος, κανένα φράγμα ή εμπόδιο για τον σχολιασμό, αναφορά και καταγραφή τους. Καταγραφή πρώτη; Pyotr Ilyich Tchaikovsky – «Ο Καρυοθραύστης: Το βάλς των λουλουδιών».

play_circle_filled
pause_circle_filled
Pyotr Ilyich Tchaikovsky - 'Ο Καρυοθραύστης - Το βαλς των λουλουδιών'
volume_down
volume_up
volume_off

ΦΥΤΑ & ΤΕΧΝΗ

Εάν κάθε φυτό είναι ένα έργο τέχνης κάθε κήπος δεν είναι αναγκαστικά και ένα έργο τέχνης. Όμως μπορεί να γίνει. Και μπορεί να γίνει εάν στον κήπο – μεταξύ άλλων – χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα φυτά, στην σωστή θέση, και με τρόπο ορθό. Σε αυτήν την ενότητα του ιστοτόπου, παρουσιάζονται οι δυνατότητες αξιοποίησης των φυτών και η συμβολή τους στην δημιουργία κήπων, που δεν θα είναι μια απλή – εύστοχη ή άστοχη – παράθεση φυτών, αλλά πραγματικά έργα τέχνης.

ΦΥΤΑ & ΤΕΧΝΗ

Εκεί που η αρχιτεκτονική συμπλέκει και εμπλέκει τον φυτικό κόσμο με τις ανθρώπινες κοινωνίες σε μία σχέση κλίμακας, εκεί αναδύεται, μέσα στα πλαίσια της πόλης, η Τέχνη του Τοπίου. Οι προπάτορές της πολλοί μέσα στην Ιστορία, αλλά η ίδια είναι γέννημα του παραγωγικότατου 19ου αιώνα. Και εάν από τότε μέχρι σήμερα η Αρχιτεκτονική του Τοπίου άλλαξε και εξελίχθηκε, εκείνο το στοιχείο που παρέμεινε θεμελιώδες για την ανάπτυξη αυτής της Τέχνης, δεν είναι άλλο από τα φυτά. Που – ωστόσο – και αυτά με την σειρά τους άλλαξαν και εξελίχθηκαν για να μπορέσουνε να συμβαδίσουνε μαζί της.
Σε αυτήν την υποενότητα του ιστοτόπου, ξετυλίγεται η κοινή περιπέτεια των φυτών και των ανθρώπων, έτσι όπως εκδηλώνεται στην μεγάλη, δύσκολη αλλά μαζί και συναρπαστική Τέχνη του Τοπίου.

ΦΥΤΑ & ΤΕΧΝΗ

Με μικρές έως μεγάλες παρεκβάσεις, σε αυτήν την υποενότητα του ιστοτόπου ερευνάται, μελετάται, παρουσιάζεται η συμβολή των φυτών ως πηγή έμπνευσης στην δημιουργία καλλιτεχνικών έργων. Η λογοτεχνία, η ζωγραφική και η γλυπτική, η μουσική, ο χορός και η ποίηση, ο κινηματογράφος αλλά και τα κόμικς, θα κακοποιηθούν δημιουργικά στο μέτρο του δυνατού. Ή όπως έγραψε η Γερτρούδη Στάιν, “A rose is a rose is a rose” αντιδιαστέλλοντας στο βασίλειο των φυτών το βασίλειο των πράσινων αλόγων.

Γυναίκα στο περιβόλι με μαρούλια

Φρέσκα Άρθρα Κατηγορίας

Οι Φυτικοί Φράχτες στον Κήπο & στο Τοπίο

‘Οι Φυτικοί Φράχτες στον Κήπο & στο Τοπίο αποτελούνται από τα Φυτά των Φραχτών του Κήπου και του Τοπίου’, ήτανε το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μετά από πολύωρες συζητήσεις η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’.

Ο Σχεδιασμός του Πάρκου Andre Citroen

Ο σχεδιασμός του Πάρκου Andre Citroen ή ορθότερα η απόπειρα προσέγγισης των σχεδιαστικών ερεισμάτων και στοιχείων του, αποτελεί το βασικό θέμα του δεύτερου στην σειρά άρθρου - μιας σειράς που είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο πρασίνου της Γαλλικής πρωτεύουσας..

Ο Φυτικός Κόσμος του Jorge Mayet

Ο Jorge Mayet, ζωγράφος και γλύπτης, κατάγεται από την Κούβα. Στο ληξιαρχείο καταχωρήθηκε ως ημερομηνία γέννησής του η 11η Νοεμβρίου του 1962 και ως γενέθλια πόλη του η Αβάνα. Ο Jorge Mayet τελειώνοντας το λύκειο πέρασε στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Κούβας, την ιστορική "San Alejandro" (Escuela Nacional de…

Πάρκο Andre Citroen: Το Αμφιλεγόμενο Όμορφο Πάρκο

Το Πάρκο Andre Citroen, που βρίσκεται στον νοτιοδυτικό τομέα της Γαλλικής πρωτεύουσας, είναι το αντικείμενο μιας σειράς άρθρων που αφορούν την σχεδίαση, υλοποίηση και λειτουργία του. Καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σύλληψης και αισθητικής δημόσιο πάρκο και ένα από τα σημαντικότερα έργα αρχιτεκτονικής τοπίου του 20ου αιώνα, θα τύχει και…

Η Ανθική Αιώρηση της Rebecca Louise Law

Η πρώτη ύλη, το μέσο γλυπτικής των χωρικών συνθέσεων της Βρετανίδας εικαστικού Rebecca Louise Law, είναι τα άνθη. Χιλιάδες άνθη, κάθε χρώματος και σχήματος, τα οποία αποξηραίνονται στο χέρι. Και που ύστερα παραλαμβάνονται από δεκάδες χέρια, τα οποία καθοδηγεί η καλλιτέχνης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο το πολύ μέσα σε…

Ενρίκε Ολιβέιρα (Henrique Oliveira), Ο Γλύπτης και Ζωγράφος

Με αφορμή την παρουσίαση ενός μέρους του έργου του Henrique Oliveira (ξανα)γεννήθηκαν μέσα μας κάποια ερωτήματα όπως τα παρακάτω: Τι είναι αυτό που κάνει την μεγάλη τέχνη; Τι είναι αυτό που κάνει την τέχνη οικουμενική; Γιατί ορισμένες φορές κάποιες καλλιτεχνικές δημιουργίες ξεπερνούν τις καλλιτεχνικές προθέσεις των δημιουργών τους;

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu