Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata), τα Φύλλα του Φυτού
Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata), τα Φύλλα του Φυτού

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Περιγραφή και Χρήση

Ο Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) ανήκει και αυτός στο Μέγα των Στραγγαλιστών γένος Ficus.

Αυτό το γεγονός όμως ουδόλως πτόησε το έτερο και συνέταιρο του σε αυτόν τον πλανήτη ανθρώπινο γένος από το να τον σωφρονίσει, αξιοποιώντας τον ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό.

Με την παρουσίαση της καλλωπιστικής διάστασης του Φίκου Λυράτα ασχολείται σε αυτό το άρθρο η συντακτική ομάδα της ‘Καλλιέργειας’.

Με την στραγγαλιστική ασχολούνται οι δικηγόροι.

Στο μεταξύ παρατηρείται αύξηση στην ζήτηση Φυτιάτρων (και Ψυχιάτρων) …

Φίκος Λυράτα Καταγωγή

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) Χάρτης Καταγωγής
Ficus lyrata (Φίκος Λυράτα) - Χάρτης Καταγωγής

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα με τα Μεγάλα Πράσινα Φύλλα του
Φίκος Λυράτα με τα Μεγάλα Πράσινα Φύλλα του

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Σύντομη Περιγραφή

Βοτανική ονομασία

Ficus lyrata Warb.

Συνώνυμα

Ficus pandurata Sander

Κοινή ονομασία

Φίκος Λυράτα

Γενικά χαρακτηριστικά

Τύπος φυλλώματος: Αειθαλές

Μορφή: Δέντρο  

Υφή φυλλώματος: Αδρή

Ύψος: 8-15 m

Ύψος ως φυτό εσωτερικού χώρου: 0,90-3 m

Διάμετρος: 8-10 m 

Ρυθμός ανάπτυξης (Τροπικούς): Γρήγορος

Ρυθμός ανάπτυξης ως φυτό εσωτερικού χώρου: Μέσος

Περίοδος άνθισης (Τροπικούς): Απρίλιος – Ιούνιος

Περίοδος καρποφορίας: Καλοκαίρι

Σχήματα και χρώματα

Φλοιός: Σκούρο γκριζωπό καφέ

Φύλλα: Αντωοειδή

Χρώμα φυλλώματος: Πράσινο

Χρώμα φύλλων το φθινόπωρο: Πράσινο

Σχήμα λουλουδιών: Συκόνιο

Χρώμα λουλουδιών: Πράσινο

Καρπός: Σύκο – Αχαίνιο

Φύτευση

Τύπος εδάφους: Άριστης αποστράγγισης, αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες

Εδαφικό pH: 6-7

Πότισμα: Μέτριο

Έκθεση: Ήλιος. Ημισκιά

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες: 1,7 °C

Χρήσεις

Μόνο, σε πάρκα, σε κήπους, ως μπονσάι καθώς και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα - Το Ψάρι Trigla lyra με τα Όμοια Λύρας Πτερύγια
Το Ψάρι Trigla lyra με τα Όμοια Λύρας Πτερύγια

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Ετυμολογία

Ετυμολογία του ονόματος του γένους: Το όνομα του γένους Ficus είναι η Λατινική ονομασία της Συκιάς και των Σύκων. Η λέξη προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική ‘σῦκον’, η οποία εικάζεται πως έχει Σημιτική προέλευση, αφού η Φοινικική 𐤂𐤀𐤐 σημαίνει ‘μισοώριμο σύκο’.

Ετυμολογία του ονόματος του είδους: Το όνομα του είδους lyrata έχει καλλιτεχνική χροιά αφού πρόκειται για την Νεολατινική εκδοχή της Αρχαίας Ελληνικής λέξης ‘λύρα’ – το ομώνυμο μουσικό όργανο. Βέβαια οφείλουμε εδώ να αναφέρουμε πως ενδεχομένως πέρα από την καλλιτεχνική, η λέξη να έχει και γαστριμαργική χροιά, αφού ‘λύρα’ οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν και το εύγευστο ψάρι Λυροκαπόνι (Trigla lyra). Προφανώς το όνομα του είδους lyrata, αποδίδει εξαιρετικά το σχήμα των φύλλων του φυτού όπως και το lyra, το ραχιαίο και κοιλιακό πτερύγιο του Λυροκαπονιού.

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Καταγωγή & Προσδόκιμο Ζωής

Καταγωγή: Ως κοιτίδα του Φίκου Λυράτα θεωρείται η τροπική ζώνη της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Εκεί απαντάται στις πεδινές εκτάσεις των δασών βροχής και αναπτύσσεται σε ποικίλους εδαφικούς τύπους και εκθέσεις. Στις φυσικές οικοθέσεις του, η μέση μηνιαία ανώτερη θερμοκρασία ανέρχεται στους 30 °C, ενώ το μέσο ετήσιο ύψος βροχής κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 2000 mm.

Προσδόκιμο Ζωής: Ο Φίκος Λυράτα σε άγρια κατάσταση ζει περισσότερα από 50 με 70 χρόνια. Αντίθετα στην αιχμαλωσία, ως φυτό εσωτερικών χώρων, ζει από 10 έως 20 χρόνια, ενώ στις θερμότερες περιοχές της υποτροπικής ζώνης, εφόσον φυτευθεί στο έδαφος του κήπου, ζει από 25 έως 50 χρόνια. Εάν μπορούσε να διαλέξει, κατά πάσα πιθανότητα, θα επέλεγε την πρώτη περίπτωση.

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Μορφολογικά Στοιχεία

Ο Φίκος Λυράτα είναι αειθαλές δέντρο γρήγορου ρυθμού και μεγάλης ανάπτυξης, όταν βρίσκεται σε φυσική κατάσταση, έχοντας ύψος που συχνά ξεπερνά και τα 25 m. Όταν καλλιεργείται, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι μέσος ενώ δεν ξεπερνά σε ύψος τα 15 m. 

Αποτελείται από έναν κορμό και από κόμη σφαιρικού ή ημισφαιρικού σχήματος, η οποία είναι συμμετρική με ακανόνιστο περίγραμμα. Το φύλλωμά του είναι πυκνό, αδρής υφής και έχει όρθια ή απλωτή εμφάνιση αλλά ως φυτό εσωτερικού χώρου αποκτά διαστάσεις σημαντικά μικρότερες και παρουσιάζει συνήθως όρθια εμφάνιση.

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα με Ανώριμα και Ώριμα Συκόνια
Φίκος Λυράτα με Ανώριμα και Ώριμα Συκόνια

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Βοτανική Περιγραφή

Ρίζα: Ο Φίκος Λυράτα είναι τυπικό επίφυτο. Φυτρώνει στα κλαδιά διαφόρων τροπικών ειδών δέντρων και αναπτύσσει εναέριες βλαστογενείς ρίζες, οι οποίες προοδευτικά κορμοποιούνται, πνίγοντας το δέντρο ξενιστή.

Κορμός: Σε φυσική κατάσταση έχει πολλούς κορμούς και φλοιό εξαιρετικά τραχύ, σκούρου γκριζωπού καφετί χρώματος.  

Βλαστοί: Είναι γερτοί, απλωτοί ή όρθιοι, παχείς, έχοντας αρχικά καφετί χρώμα το οποίο όταν ωριμάσουν γίνεται γκριζωπό καφέ.

Φύλλα: Ο κολεός είναι πεπλατυσμένος και ο μίσχος παχύς, αυλακωτός και άτριχος, με μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 cm. Τα φύλλα είναι μεγάλα, απλά και δερματώδη, ωραίου έντονου πράσινου χρώματος.

Είναι σχετικά παχιά και έχουν έντονη πτεροειδώς δικτυωτή νεύρωση, αποτελούμενη από ένα ισχυρό κεντρικό νεύρο και 8 έως 10 πλευρικά. Το σχήμα τους είναι όμοιο με λύρας ή βιολιού, διατάσσονται κυρίως κατ’ εναλλαγήν, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 15 έως 30 cm το δε πλάτος τους μεταξύ 12 και 20 cm. 

Άνθη: Τα άνθη φέρονται εντός μασχαλιαίας ταξιανθικής ανθοδόχης. Τα άρρενα αποτελούνται από 2 έως 3 σέπαλα ωοειδούς – λογχοειδούς σχήματος και φέρουν μονήρη στήμονα με ωοειδή ανθήρα. Τα θήλεα αποτελούνται από 3 σέπαλα ωοειδούς σχήματος και φέρουν κοντό στύλο με ελαφρώς προεξέχον στίγμα.

Επικονίαση: Ο Φίκος Λυράτα επικονιάζεται αποκλειστικά από την σφήκα Agaon spatulatum.

Καρπός: Ο καρπός του Φίκου βρίσκεται εντός της ιδιαίτερης ταξικαρπίας όλων των Φίκων, του συκονίου, και είναι αχαίνιο.

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα - Μεγάλης Ανάπτυξης Φίκοι Λυράτα Φυτεμένοι στο Έδαφος
Φίκος Λυράτα - Μεγάλης Ανάπτυξης Φίκοι Λυράτα Φυτεμένοι στο Έδαφος

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Κλίμα και Έδαφος

Θερμοκρασία: Ο Φίκος Λυράτα, καθώς είναι φυτό των τροπικών περιοχών δεν αντέχει το κρύο. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, που αποτελούν και το κατώτερο όριο αντοχής του, κυμαίνονται μεταξύ 4 και 1,7 °C. Με τις υψηλές θερμοκρασίες η συμπεριφορά του Φίκου είναι εξαιρετική καθώς δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Στις φυσικές οικοθέσεις του αναπτύσσεται σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 20 °C η ελάχιστη μέχρι 30 °C η μέγιστη.

Έδαφος και pH: Ο Φίκος Λυράτα αναπτύσσεται σε όλους τους εδαφικούς τύπους, από τα ελαφρά αμμώδη έως και τα βαριά αργιλώδη εδάφη, υπό τον όρο να στραγγίζουν καλά αλλά ταυτοχρόνως να συγκρατούν την απαραίτητη υγρασία. Παρόλα αυτά οι καλά εγκατεστημένοι Φίκοι παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στην ξηρασία.

Ως προς το pH αναπτύσσεται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 6 και 7, ωστόσο ευδοκιμεί στα ελαφρώς όξινα εδάφη με τιμές που κυμαίνονται από 6 μέχρι και 6,5.

Έκθεση: Ο Φίκος Λυράτα επιζητεί θέσεις πλήρους έκθεσης στον ήλιο ή/και ημισκιερές. Όταν καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου συνιστάται η τοποθέτησή του σε θέσεις φωτεινές.

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Φυτοπροστασία

Ο Φίκος Λυράτα σε γενικές γραμμές δεν προσβάλλεται από εχθρούς και ασθένειες. Ορισμένα παράσιτα ωστόσο, μπορεί κάποιες φορές να δημιουργήσουν προβλήματα.

Εχθροί: Στους συνηθέστερους εχθρούς του συμπεριλαμβάνονται, τα Κοκκοειδή, οι Ψευδόκοκκοι, οι Τετράνυχοι, οι Θρίπες, οι Αλευρώδεις, οι Αφίδες καθώς και οι Νηματώδεις (Meloidogyne sp.) Με την χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων η αντιμετώπισή τους είναι ικανοποιητική, εκτός από τους νηματώδεις των οποίων οι πληθυσμοί δύσκολα ελέγχονται.

Ασθένειες: Η Αθράκνωση (Glomerella sp.) και η Σκληρωτίνια (Athelia rolfsii) από τους μύκητες και η Βακτηριακή κηλίδωση (Xanthomonas campestris) με το Καρούλιασμα των Φύλλων (Agrobacterium tumefaciens) από τα βακτήρια, είναι οι συχνότερες ασθένειες του φυτού. Με την χρήση των κατάλληλων μυκητοκτόνων η αντιμετώπιση των πρώτων είναι ικανοποιητική, ενώ τα δεύτερα ελέγχονται εξαιρετικά δύσκολα.

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Τοξικότητα

Ο Φίκος Λυράτα δεν είναι τοξικός για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια. Για το αντίθετο γίνονται έρευνες.

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Ποικιλίες

Η ευρύτερα διαδεδομένη καλλωπιστική μορφή του φυτού είναι αυτή του τυπικού είδους. Ωστόσο ο Φίκος Λυράτα δεν στερείται ποικιλιών.

Ficus lyrata ‘Suncoast: Είναι ποικιλία που αντέχει περισσότερο στο ψύχος από το τυπικό είδος. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να εκτεθεί χωρίς να υποστεί βλάβες είναι οι -1,1 °C. Ως προς τις διαστάσεις, φθάνει το ύψος των 3 έως 4 m ενώ η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 m

Φίκος Λυράτα - Ποικιλία Φίκου Λυράτα Ficus lyrata 'Suncoast'
Ficus lyrata 'Suncoast'

Ficus lyrata Compacta: Όπως φανερώνει και το όνομά της πρόκειται για Φίκο συμπαγούς εμφάνισης. Είναι πιο αργού ρυθμού ανάπτυξης από αυτόν του τυπικού είδους, πράγμα το οποίο έχει ως συνέπεια να χρειάζεται μεταφύτευση σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Οι διαστάσεις του, εφόσον φυτευθεί στο έδαφος, είναι 8 έως 10 m το ύψος και 6 έως 8 m η διάμετρος.

Φίκος Λυράτα - Ποικιλία Φίκου Λυράτα Ficus lyrata ‘Compacta’
Ficus lyrata ‘Compacta’

Ficus Lyrata Bambino: Εξαιρετικά συμπαγής ποικιλία που προέρχεται από φυσική μετάλλαξη του μητρικού φυτού, το οποίο καλλιεργείτο στο Ολλανδικό φυτώριο De Wilgenlei. Τα φύλλα του έχουν σχήμα περισσότερο αντωοειδές παρά αυτό της Λύρας ενώ οι διαστάσεις τους κυμαίνονται για το μεν μήκος από 14 έως 21 cm, για το δε πλάτος από  13 έως 18 cm

Φίκος Λυράτα - Ποικιλία Φίκου Λυράτα Ficus Lyrata ‘Bambino’
Φίκος Λυράτα - Ποικιλία Φίκου Λυράτα Ficus Lyrata ‘Bambino’

Ficus lyrata ‘Variegated: Πρόκειται για εξαιρετικά διακοσμητική ποικιλία με φύλλα που έχουν κίτρινες – κρεμ παρυφές. Είναι και αυτή αργού ρυθμού ανάπτυξης. 

Φίκος Λυράτα - Ποικιλία Φίκου Λυράτα Ficus Lyrata 'Variegated'
Ficus Lyrata 'Variegated'

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα σε Γλάστρα στο Εσωτερικό Οικίας
Φίκος Λυράτα σε Γλάστρα στο Εσωτερικό Οικίας

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Χρήση ως Καλλωπιστικό

Χρήση ως φυτό εσωτερικού χώρου: Και ο Φίκος Λυράτα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φυτά για την διακόσμηση του εσωτερικού τόσο των οικιών όσο και των επαγγελματικών χώρων. Τα εντυπωσιακά μεγάλα φύλλα του καθώς και η σχετική ευκολία συντήρησής του συνηγορούν για κάτι τέτοιο. Αυτό για το οποίο δεν συνηγορούν είναι η χρήση του ως φυτό που ‘φιλτράρει’ και καθαρίζει τον αέρα. Ότι γράφεται ή λέγεται περί της τέτοιας μορφής χρήσης του είναι επιστημονικά παντελώς αβάσιμο.

Χρήση στον κήπο και στο τοπίο: Σε περιοχές κατάλληλες για την ανάπτυξή του, μπορεί να φυτευθεί και στο έδαφος αλλά και σε γλάστρες, τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις.

Έτσι, θα μπορούσε να ειπωθεί πως ο Φίκος Λυράτα αξιοποιείται:

  • Ως φυτό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος φυτευόμενος μόνος του
  • Σε αστικές φυτεύσεις πάρκων και δρόμων καθώς αντέχει την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων
  • Ως δέντρο σκιάς
  • Σε συνδυασμό με άλλα περισσότερο ή λιγότερο εξωτικού χαρακτήρα φυτά, όπως για παράδειγμα με Κρότωνες (Codiaeum variegatum), Γαρδένιες (Gardenia jasminoides) και Καλιάνδρες (Calliandra emarginata)

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) – Περιγραφή και Χρήση

Φίκος Λυράτα (Ficus lyrata) - Παραπομπές

Τις Παραπομπές του Φίκου Λυράτα (…και την άδεια Ψυχιάτρου) παρουσιάζει το συγκρότημα Talking Heads με το τραγούδι τους Psycho Killer.

  1. Bajaj, Y. (2010). Trees III.Berlin: Springer-Verlag Berlin and Heidelberg GmbH & Co.
  2. Burrows, J. E., & Burrows, S. (2003). Figs of southern & south-central Africa. Hatfield, South Africa: Umdaus Press.
  3. Kunkel, G. (1978). Flowering Trees in Subtropical Gardens. Dordrecht: Springer Netherlands.

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu