Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση

Συνέντευξη με τον καθηγητή Ειδικής Αγωγής Γιώργο Ναούμη – 2ο Μέρος

Προθέσεις

Με την παρουσίαση του δεύτερου μέρους ολοκληρώνεται το  αφιέρωμα “Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση” μέσα από την αφήγηση του καλού μας φίλου, δάσκαλου Γιώργου (ή Μανώλη ή Θανάση) Ναούμη.

Για τα κορίτσια που ξετρελάθηκαν με το κάλλος του αρχετυπικού Μεσόγειου ανδρός, υποσχόμεθα ένα διαφορετικού χαρακτήρα αφιέρωμα στον Γιώργο, με εξαιρετική καλλιτεχνική φωτογράφιση από τον μακαρίτη Helmut Newton.

Για την Ειδική Αγωγή υποσχόμεθα απλώς πως θα επανέλθουμε.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Διαμόρφωση Παρτεριών στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής
Διαμόρφωση Παρτεριών στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής

Συνέντευξη με τον καθηγητή Ειδικής Αγωγής Γιώργο Ναούμη – 2ο Μέρος

Προοπτική των Αποφοίτων της Ειδικής Αγωγής

Ποιά τύχη επιφυλάσσει σε αυτά τα παιδιά η αποφοίτησή τους; Ποιες είναι οι προοπτικές της ζωής των μετά από εδώ;

Δυστυχώς η εκπαίδευσή τους σταματάει στο γυμνάσιο. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα δομές τριτοβάθμιας Ειδικής Αγωγής. Βέβαια την τελευταία πενταετία ξεκίνησαν και λειτουργούν σε πειραματικό επίπεδο πανελλαδικά 2-3 μετα-δευτεροβάθμια σχήματα (ΙΕΚ-ΕΑ). Όμως αυτά, εκτός από τον πειραματικό χαρακτήρα, αφορούν κυρίως άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.

Η γεωργική εκπαίδευση λοιπόν αλλά και κάθε μορφής γνωσιακή αγωγή προσαρμοσμένη σε αυτά τα παιδιά, τελειώνει ή μάλλον διακόπτεται απότομα στο δευτεροβάθμιο σχολείο.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Συλλογή Ελαιοκάρπου
Συλλογή Ελαιοκάρπου

Το τι ακριβώς τα περιμένει μετά την αποφοίτησή τους δεν το γνωρίζουμε – δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ή αξιόπιστες σχετικές έρευνες. Οπότε θα σου πω, καθαρά σε εμπειρικό επίπεδο, ότι ελάχιστοι μαθητές και μάλιστα οι πλέον λειτουργικοί, υπάρχει περίπτωση κάπου να εργαστούν κυρίως σε συγγενικά ή φιλικά της οικογένειας πρόσωπα. Γιατί και σε αυτό το επίπεδο λείπουν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές εύρεσης εργασίας ή έστω κάποιας μορφής υποαπασχόλησης. 

Σημείωσε σε παρακαλώ εδώ, πως πολλά από αυτά τα παιδιά διαθέτουν πραγματικά ορισμένες ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες ικανότητες, τις οποίες θα μπορούσαν να ξεδιπλώσουν σε μια ανάλογη των εργασία, όντας το ίδιο παραγωγικά με οποιονδήποτε άλλον εργαζόμενο στον αντίστοιχο τομέα.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Φυτά σε Μικρές Γλάστρες
Φυτά σε Μικρές Γλάστρες
Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός

Ώστε η προοπτική για αυτά τα παιδιά, αν κατάλαβα καλά, είναι η απουσία προοπτικής. Εντάξει, τότε ας περάσουμε σε πιο χαρούμενα πρωτόγονα θέματα. Ποιές είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται ο εκπαιδευτικός λειτουργός ειδικής αγωγής να φέρει σε πέρας το έργο του; Πως είναι τα πράγματα από την άποψη των μέσων, της υλικοτεχνικής υποδομής;

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Δακοπαγίδες
Δακοπαγίδες

Δεν θα πω κάτι πρωτότυπο: είμαστε εξαιρετικά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αν και κατά κοινή ομολογία τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει κάποια σοβαρά βήματα τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο.

Δηλαδή μπήκαν εκείνα τα νομικά/θεσμικά θεμέλια στήριξης και λειτουργίας καθαρά εκπαιδευτικών δομών εκεί όπου προϋπήρχαν αποκλειστικά και μόνο ιδρυματικές. Τώρα σε σχέση με τις υλικοτεχνικές υποδομές στην Ειδική Αγωγή, μέσα στις γενικότερες συνθήκες οικονομικής κατάρευσης της χώρας, μπορείς να φανταστείς ποιές είναι.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Φυτά σε γλάστρα και γλαστράκια πριν από την μεταφύτευση.
Φυτά σε γλάστρες και γλαστράκια πριν από την μεταφύτευση.

Νομίζω ότι υπερβάλλεις. Άλλωστε τα μνημόνια ήρθαν για να επιταχύνουν την οικονομική κατάρρευση και όχι για να την ανασχέσουν. Ή κάπως έτσι. Και επειδή ακριβώς ζούμε σε περίεργες μνημονιακές εποχές, λαμβάνω το θάρρος να σου απευθύνω μιαν αδιάκριτη ερώτηση: ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πληρώνεται ακόμα η βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να πληρώνει προκειμένου να ασκήσει το βιοποριστικό του χόμπυ;

Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πρέπει κατά κάποιον τρόπο να έχει και ειδικά προσόντα. Οι συνάδελφοι μου στην συντριπτική πλειοψηφία τους διαθέτουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, αλλά και πέρα από αυτό, παρακολουθούν συστηματικά σεμινάρια σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο. Αυτό το γεγονός ουδέποτε αντισταθμίστηκε οικονομικά – τουναντίον ένα επίδομα για την εργασία στην Ειδική Αγωγή που υπήρχε, κόπηκε πριν από 4-5 αλησμόνητα χρόνια. Έτσι, μαζί με το ζωνάρι, σφίγγουμε και τα δόντια μας. 

Πράγμα οδυνηρό φαντάζομαι για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας. Ωστόσο ας αφήσουμε τις οδοντοστοιχίες στην θέση τους και ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Η Υπερσύγρονη Θερμοκηπιακή Μονάδα
Η Υπερσύγρονη Θερμοκηπιακή Μονάδα

Αναβαθμίζοντας την Γεωργική Εκπαίδευση

Γνωρίζω ότι όχι εσύ αλλά ο Μανώλης ή Θανάσης που έλεγα προηγουμένως, στα πλαίσια της αναβάθμισης της παρεχόμενης γεωργικής εκπαίδευσης προς αυτά τα παιδιά, κατάφερε να “πείσει” το γνωστό ίδρυμα  να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας αγροτικής μονάδας – πρότυπο, ένα υπερσύγχρονο θερμοκήπιο που θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Πως το κατόρθωσε αυτό ο Μανώλης ή Θανάσης, είχε συμπαράσταση και συμπαραστάτες ή αντιθέτως έπρεπε να ξεπεράσει και γω δεν ξέρω ποιά και πόσα εμπόδια;

Κάτι τέτοιο έγινε κατορθωτό χάρη στο πείσμα και την ατελείωτη υπομονή από μέρους του Μανώλη ή Θανάση. Συμπαράσταση; Συμπαραστάτης ήταν η εξαιρετική διεύθυνση του σχολείου και μόνον – κανένας άλλος. Από εμπόδια άλλο τίποτα, αναρίθμητα. Αρκεί να σου πω πως, όπως μου τα εξιστόρησε ο Μανώλης ή Θανάσης το έργο αυτό καθαυτό ολοκληρώθηκε σε 45 ημέρες, όταν η όλη διαδικασία διήρκεσε περίπου 2,5 χρόνια. Κάτι η ανελαστική και ανελέητη γραφειοκρατία, κάτι το πέρασμα της μελέτης και η αποδοχή του έργου από συμβούλια και επιτροπές, κάτι οι ισολογισμοί των Δήμων, χρειάστηκε να περάσουν 2,5 ολόκληρα χρόνια. Όμως τελικά το έργο έγινε και θα μείνει.

Ειδική Αγωγή και Γεωργική Εκπαίδευση - Άποψη από το Εσωτερικό του Θερμοκηπίου
Άποψη από το Εσωτερικό του Θερμοκηπίου

Εντάξει αυτό το έργο έγινε. Με το άλλο, το πατρικό κτήμα στην Μυτιλήνη τι γίνεται; Βγαίνει λάδι ή οι ελίτσες σου βγάζουν το λάδι;

Έκανα μια μεγάλη προσπάθεια με πολύ προσωπική εργασία και δαπάνη χρημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν η αναγέννηση του ελαιώνα. Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να τον στηρίζω. Προς το παρόν βγήκε το λάδι της χρονιάς, ευελπιστώ με το πέρασμα του χρόνου να γίνει ακόμα πιο παραγωγικός. Και όλα δείχνουν πως θα γίνει.

 

Φίλε Γιώργο, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου αφιέρωσες.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Κοινοποίηση

Η χρήση του υλικού, όπου δεν αναφέρονται δικαιώματα τρίτων, είναι απολύτως ελεύθερη. Η διάδοση του, ενδεχομένως, χρήσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές αλλά και προτροπές, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις είναι, σε γενικές γραμμές, ευπρόσδεκτες. Το εάν θα γίνουν και αποδεκτές είναι, σε γενικές γραμμές, μιά άλλη ιστορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Η επιθυμία του περιηγητή του ιστοτόπου για ενίσχυση των άμισθων συντελεστών του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Παρέχοντάς του το κουμπί της δωρεάς, τον βοηθούμε να το ασκήσει.

Close Menu